SpaceX повідомила Пентагон, що не може фінансувати Starlink в Україні. Маск заявив, що це «на голову не налазить» (Оновлено) /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

SpaceX повідомила Пентагон, що не може фінансувати Starlink в Україні. Маск заявив, що це «на голову не налазить» (Оновлено)

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Компанія SpaceX Ілона Маска заявляє, що більше не може платити за критично важливі супутникові послуги Starlink в Україні та просить Пентагон узяти ці витрати на себе, пише CNN. Йдеться про майже $380 млн за повний рік. Сам мільярдер пізніше підтвердив цю інформацію.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Навесні супутникові інтернет-термінали Starlink, створені компанією SpaceX, стали життєво важливим джерелом звʼязку для українських військових, даючи їм змогу боротися і залишатися на звʼязку.
  • На сьогодні Україні було передано близько 20 000 супутників Starlink, і Маск у пʼятницю написав у Twitter, що «операція коштувала SpaceX $80 млн, і до кінця року перевищить $100 млн».
  • Нині ж SpaceX попередила Пентагон, що може припинити фінансування Starlink в Україні, якщо тільки американські військові не виділятимуть десятки мільйонів доларів на місяць.
  • Документи, отримані CNN, показують, що минулого місяця SpaceX надіслала листа до Пентагона, в якому йшлося, що вона більше не може продовжувати фінансувати службу Starlink, як досі. У листі також міститься прохання до Пентагону взяти на себе фінансування Starlink, яке, як стверджує SpaceX, коштуватиме понад $120 млн до кінця року і може коштувати близько $400 млн протягом подальших 12 місяців.
  • «Ми не в змозі надалі дарувати термінали Україні або фінансувати наявні термінали протягом невизначеного періоду часу», – написав у вересневому листі директор SpaceX із державних продажів у Пентагон.
  • Згідно з даними SpaceX, наданими Пентагону, близько 85% із 20 000 терміналів в Україні були оплачені або частково сплачені такими країнами, як США та Польща, або іншими організаціями. Ці організації також оплачували близько 30% підключення до інтернету, яке, за словами SpaceX, коштує $4500 на місяць за одиницю сервісу. На вихідних Маск написав у Twitter, що загалом в Україні близько 25 000 терміналів.
  • Зазначається, що вимога SpaceX викликала роздратування у вищого керівництва Пентагону, і один високопоставлений представник міністерства оборони сказав CNN, що SpaceX «має нахабство виглядати героями», тоді як інші платять так багато, і тепер висуває їм рахунок на десятки мільйонів на місяць.
  • Оновлено. Ілон Маск підтвердив, що його компанія SpaceX хоче відмовитися від фінансування Starlink в Україні.
  • «SpaceX не вимагає відшкодувати витрати, але й не може постійно фінансувати існуючу систему і направити ще кілька тисяч терміналів, які використовують у 100 разів більше даних, ніж звичайні домогосподарства. Це на голову не налазить», – написав він.
  • Також він додав, що виконує «рекомендації колишнього посла України в Німеччині Андрія Мельника йти до біса». Раніше Мельник різко висловився стосовно «мирного плану» Маска для України.

Контекст

З кінця лютого інтернет від SpaceX в Україні працював без дотримання юридичних формальностей. 

Наприкінці квітня SpaceX зареєструвала офіційне представництво – ТОВ «Старлінк Україна», а 9 червня отримала ліцензію оператора. Водночас компанія вирішила відкрити замовлення для всіх охочих, прямо доставляючи термінали користувачам.

Станом на початок літа в Україні працювали понад 12 000 терміналів Starlink, отримані від SpaceX, міністрів цифрової трансформації країн ЄС та партнерів, розповів у червні Forbes міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Супутники Starlink підтримують роботу критичних енергетичних і телекомунікаційних обʼєктів, закладів охорони здоровʼя та навіть аграріїв, а також повертають до життя деокуповані території.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні