SpaceX повідомила Пентагон, що не може фінансувати Starlink в Україні. Маск заявив, що це «на голову не налазить» (Оновлено) /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

SpaceX повідомила Пентагон, що не може фінансувати Starlink в Україні. Маск заявив, що це «на голову не налазить» (Оновлено)

2 хв читання

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

Компанія SpaceX Ілона Маска заявляє, що більше не може платити за критично важливі супутникові послуги Starlink в Україні та просить Пентагон узяти ці витрати на себе, пише CNN. Йдеться про майже $380 млн за повний рік. Сам мільярдер пізніше підтвердив цю інформацію.

Ключові факти 

  • Навесні супутникові інтернет-термінали Starlink, створені компанією SpaceX, стали життєво важливим джерелом звʼязку для українських військових, даючи їм змогу боротися і залишатися на звʼязку.
  • На сьогодні Україні було передано близько 20 000 супутників Starlink, і Маск у пʼятницю написав у Twitter, що «операція коштувала SpaceX $80 млн, і до кінця року перевищить $100 млн».
  • Нині ж SpaceX попередила Пентагон, що може припинити фінансування Starlink в Україні, якщо тільки американські військові не виділятимуть десятки мільйонів доларів на місяць.
  • Документи, отримані CNN, показують, що минулого місяця SpaceX надіслала листа до Пентагона, в якому йшлося, що вона більше не може продовжувати фінансувати службу Starlink, як досі. У листі також міститься прохання до Пентагону взяти на себе фінансування Starlink, яке, як стверджує SpaceX, коштуватиме понад $120 млн до кінця року і може коштувати близько $400 млн протягом подальших 12 місяців.
  • «Ми не в змозі надалі дарувати термінали Україні або фінансувати наявні термінали протягом невизначеного періоду часу», – написав у вересневому листі директор SpaceX із державних продажів у Пентагон.
  • Згідно з даними SpaceX, наданими Пентагону, близько 85% із 20 000 терміналів в Україні були оплачені або частково сплачені такими країнами, як США та Польща, або іншими організаціями. Ці організації також оплачували близько 30% підключення до інтернету, яке, за словами SpaceX, коштує $4500 на місяць за одиницю сервісу. На вихідних Маск написав у Twitter, що загалом в Україні близько 25 000 терміналів.
  • Зазначається, що вимога SpaceX викликала роздратування у вищого керівництва Пентагону, і один високопоставлений представник міністерства оборони сказав CNN, що SpaceX «має нахабство виглядати героями», тоді як інші платять так багато, і тепер висуває їм рахунок на десятки мільйонів на місяць.
  • Оновлено. Ілон Маск підтвердив, що його компанія SpaceX хоче відмовитися від фінансування Starlink в Україні.
  • «SpaceX не вимагає відшкодувати витрати, але й не може постійно фінансувати існуючу систему і направити ще кілька тисяч терміналів, які використовують у 100 разів більше даних, ніж звичайні домогосподарства. Це на голову не налазить», – написав він.
  • Також він додав, що виконує «рекомендації колишнього посла України в Німеччині Андрія Мельника йти до біса». Раніше Мельник різко висловився стосовно «мирного плану» Маска для України.

Контекст

З кінця лютого інтернет від SpaceX в Україні працював без дотримання юридичних формальностей. 

Наприкінці квітня SpaceX зареєструвала офіційне представництво – ТОВ «Старлінк Україна», а 9 червня отримала ліцензію оператора. Водночас компанія вирішила відкрити замовлення для всіх охочих, прямо доставляючи термінали користувачам.

Станом на початок літа в Україні працювали понад 12 000 терміналів Starlink, отримані від SpaceX, міністрів цифрової трансформації країн ЄС та партнерів, розповів у червні Forbes міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

Супутники Starlink підтримують роботу критичних енергетичних і телекомунікаційних обʼєктів, закладів охорони здоровʼя та навіть аграріїв, а також повертають до життя деокуповані території.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні