Категорія
Новини
Дата

Росія заборонила експорт бензину та дизпалива через стрибок цін на внутрішньому ринку

1 хв читання

Уряд Росії ввів тимчасові обмеження на експорт автомобільного бензину та дизельного палива з 21 вересня, повідомила пресслужба органу. В уряді РФ зазначили, що рішення прийняте для стабілізації цін на паливо на внутрішньому ринку.

Ключові факти

  • «Тимчасові обмеження допоможуть наситити ринок палива, що дозволить знизити ціни для споживачів», – йдеться у повідомленні уряду РФ.
  • Раніше для стабілізації ситуації на паливному ринку уряд Росії збільшив нормативи постачання автомобільного бензину та дизельного палива на біржу.
  • Обмеження набирає чинності з 21 вересня, постанову підписав премʼєр-міністр РФ Михайло Мішустін.
  • У російському Міненерго наголосили, що обмеження «мають тимчасовий характер» і покликані збільшити пропозицію моторного палива всередині країни, що може призвести до «додаткового зниження цін», пише РБК.
  • Заборона не поширюється на постачання до Казахстану, Білорусі, Вірменії та Киргизії.

Контекст

Ціни в Європі підскочили через загрозу, що обмеження РФ посилить глобальний дефіцит, пише Bloomberg. Світові нафтопереробні заводи щосили намагаються виробити достатню кількість палива на тлі обмеження поставок сирої нафти з Росії та Саудівської Аравії, найбільших виробників у рамках Організації країн-експортерів нафти та її союзників.

За словами джерела, за перші 13 днів вересня Росія експортувала в середньому близько 63 000 т дизельного палива на день і трохи більше 8 000 т бензину на день. Щоденний експорт дизельного палива впав на 31% порівняно із середнім показником за перші 30 днів серпня, оскільки нафтопереробні заводи проходять сезонне технічне обслуговування, а виробники перенаправляють більше палива на внутрішній ринок після зусиль уряду щодо зниження цін.

Уряд Росії провів кілька тижнів у переговорах з виробниками нафти, щоб ухвалити рішення щодо заходів щодо стримування зростання цін на пальне. Зростаючі ціни на автомобільне паливо стали одним із найбільших факторів інфляції, що є потенційним політичним головним болем у той час, коли Кремль готується до президентських виборів у березні. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні