Категорія
Новини
Дата

Росія заборонила експорт бензину та дизпалива через стрибок цін на внутрішньому ринку

Уряд Росії ввів тимчасові обмеження на експорт автомобільного бензину та дизельного палива з 21 вересня, повідомила пресслужба органу. В уряді РФ зазначили, що рішення прийняте для стабілізації цін на паливо на внутрішньому ринку.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Тимчасові обмеження допоможуть наситити ринок палива, що дозволить знизити ціни для споживачів», – йдеться у повідомленні уряду РФ.
  • Раніше для стабілізації ситуації на паливному ринку уряд Росії збільшив нормативи постачання автомобільного бензину та дизельного палива на біржу.
  • Обмеження набирає чинності з 21 вересня, постанову підписав премʼєр-міністр РФ Михайло Мішустін.
  • У російському Міненерго наголосили, що обмеження «мають тимчасовий характер» і покликані збільшити пропозицію моторного палива всередині країни, що може призвести до «додаткового зниження цін», пише РБК.
  • Заборона не поширюється на постачання до Казахстану, Білорусі, Вірменії та Киргизії.

Контекст

Ціни в Європі підскочили через загрозу, що обмеження РФ посилить глобальний дефіцит, пише Bloomberg. Світові нафтопереробні заводи щосили намагаються виробити достатню кількість палива на тлі обмеження поставок сирої нафти з Росії та Саудівської Аравії, найбільших виробників у рамках Організації країн-експортерів нафти та її союзників.

За словами джерела, за перші 13 днів вересня Росія експортувала в середньому близько 63 000 т дизельного палива на день і трохи більше 8 000 т бензину на день. Щоденний експорт дизельного палива впав на 31% порівняно із середнім показником за перші 30 днів серпня, оскільки нафтопереробні заводи проходять сезонне технічне обслуговування, а виробники перенаправляють більше палива на внутрішній ринок після зусиль уряду щодо зниження цін.

Уряд Росії провів кілька тижнів у переговорах з виробниками нафти, щоб ухвалити рішення щодо заходів щодо стримування зростання цін на пальне. Зростаючі ціни на автомобільне паливо стали одним із найбільших факторів інфляції, що є потенційним політичним головним болем у той час, коли Кремль готується до президентських виборів у березні. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні