У серпні можливе підвищення цін на пальне на 4–6 грн /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Друга хвиля подорожчання. Чи перетне ціна пального на заправках психологічну позначку в 60 грн за літр

У серпні можливе підвищення цін на пальне на 4–6 грн Фото Getty Images

У серпні зростання цін на бензин та дизель на українських заправках прискориться, прогнозують гравці ринку. Що штовхає ціни вгору та скільки коштуватиме пальне через місяць

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

З 1 липня 2023-го податки на пальне повернулись на довоєнний рівень. Ціни на АЗС мали поступово збільшуватись на 10–20%, писав Forbes наприкінці червня. Очікувалось, що середня вартість бензину наприкінці липня перетне 50 грн/л. 

Проте найгіршого сценарію вдалось уникнути. У червні імпортери ввезли рекордні обсяги пального – близько 650 000 т дизпального і майже 160 000 т бензину, каже аналітик консалтингової компанії «НафтоРинок» Олександр Сіренко. Це на 40–60% більше, ніж у травні, додає він. Мережі накопичували додаткові обсяги в очікуванні збільшення податків, пояснює аналітик.

Протягом липня середні ціни на бензин А-95 зросли на 3,7 грн, до 48,61 грн/л, дизпального – на 4,4 грн, до 47,81 грн/л, за даними консалтингової групи «А-95».

Мережі АЗС перенесли частину зростання цін від повернення податків на серпень. Допомогли запаси пального, які були ввезені в Україну до повернення податків, за словами директора консалтингової групи «А-95» Сергій Куюна.

До середини серпня запаси «дешевого» пального в Україні вичерпаються, каже Сіренко. Натомість на український ринок тисне зростання світових цін на нафту, яке розпочалося в липні. «Перспектива вийти на 60 грн/л бензину є абсолютно реальною», – пише Куюн у себе на сторінці у Facebook.

За яких умов вартість бензину досягне 60 грн/л 

За липень котирування на нафту Brent зросли більш ніж на 10%, до $85 за барель, за даними Investing.com. Причина – на початку липня Саудівська Аравія та Росія (найбільші світові експортери нафти) заявили про скорочення видобутку нафти на 1,5%, пише Reuters. Видобуток нафти країнами-експортерами ОПЕК впав у липні найбільше за три роки – до 27,79 млн барелів на добу, за даними Bloomberg. Це вже призвело до зростання вартості тонни дизпального на $130–140/т, до $900/т, за даними консалтингової групи «А-95».

Ще один фактор здорожчання пального, за словами Куюна, обстріли українських портів. Більшість трейдерів, за його словами, призупинили відвантаження пального в румунські порти, остерігаючись обстрілів. «Ті, хто погоджується, підняли фрахти майже на 50% та вимагають страхування життів всієї команди, включно з родинами», – каже він. 

Проте очікувати 60 грн/л поки зарано. Вартість бензину в Україні досягне цієї позначки, якщо світові ціни на нафту перетнуть межу у $90 за барель, порахував власник мережі АЗС Prime Дмитро Льоушкін. До кінця року ціни на нафту навряд чи перетнуть цю межу, писав 18 липня Bloomberg із посиланням на аналітиків Citigroup.

 Сіренко з «Нафторинку» прогнозує приблизно такі ціни на стелах на кінець серпня:

  • бензин А-95 – по 55 грн,
  • дизпальне – по 52 грн,
  • автогаз – по 26 грн.

Топменеджер великої паливної компанії, який погодився спілкуватись на умовах анонімності, теж не прогнозує зростання цін на пальне в серпні до 60 грн/л. Здорожчання пального протягом серпня складе 4-6 грн/л, каже він, спираючись на поточну динаміку світових цін.За його прогнозом, протягом серпня бензин А-95 подорожчає до 53–55 грн/л, дизпальне – до 52–54 грн/л.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні