Категорія
Новини
Дата

Європа замінила дизпаливо з Росії постачаннями із США та Сходу

Європейському Союзу вдалося замінити постачання дизельного палива з Росії, яка була головним зовнішнім постачальником блоку до введення у лютому заборони на морський імпорт, пише Bloomberg. Очікується, що постачання дизпалива до Європи у травні підскочать до чотиримісячного максимуму.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Заміна постачань стане полегшенням для західних урядів, тому що Росія раніше забезпечувала більше половини поставок, які прямували до ЄС та Великої Британії. 
  • Зокрема, різко зросли постачання з інших країн. За даними, зібраними Bloomberg із судноплавної аналітичної компанії Vortexa Ltd, загальний обсяг постачань дизельного палива та газойлю у травні зросте до чотиримісячного максимуму – приблизно 1,25 млн барелів на день.
  • За винятком періоду безпосередньо перед введенням заборони на імпорт, коли країни готувалися до заборони, травневі потоки відповідають середнім відвантаженням у 2022 році.
  • Постачання з Близького Сходу та США зросли. Очікується, що потоки із Саудівської Аравії досягнуть нового максимуму у приблизно 324 000 барелів на день, а вантажі із США будуть найвищими із серпня 2020 року.
  • Постачання з Азії цього місяця скоротяться через скорочення потоків з Китаю та Сингапуру, хоча очікується зростання дизельних вантажів з Індії.
Європа замінила дизпаливо з Росії постачаннями із США та Сходу /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

Контекст

Минулого року Росія постачала близько половини дизельного пального, яке імпортується до Європи – близько 700 000 барелів на день. Вважалося, що ці обсяги може бути важко швидко заповнити, і європейські нафтопереробники готувалися й нарощували свої резерви.

Наприкінці листопада стало відомо, що європейські трейдери поспішають заповнити резервуари в регіоні російським дизельним пальним, оскільки альтернативні джерела залишаються обмеженими. Росія розраховувала суттєво збільшити експорт дизельного пального до запровадження ембарго ЄС.

З 5 грудня набула чинності так звана стеля цін на нафту на рівні $60 за барель, з 5 лютого – на нафтопродукти з Росії на рівні $100 та $45 за барель.

Останні два десятиліття приблизно 60% експортних надходжень Росії припадає на виторг від продажу нафтогазових ресурсів. У загальній структурі федерального бюджету доходи від продажу нафти й газу в середньому становлять понад 40%.

2 лютого видання The New York Times писало, що заборона на російський експорт продуктів нафтопереробки від 5 лютого не призведе до дефіциту дизпального у Європі, водночас Росія, ймовірно, втратить більше половини ринків збуту своєї нафти та нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні