Категорія
Новини
Дата

«Росія заплатить». В Україні запустили сайт для збору даних про збитки, нанесені окупантами

KSE Institute (аналітичний центр при Київській школі економіки) спільно з Офісом президента та Мінекономіки започаткували проєкт «Росія заплатить». Його мета – зібрати інформацію про обʼєкти, що були зруйновані і продовжують руйнуватися в результаті війни, яку Росія розв‘язала проти України.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • На спеціально створеному сайті https://damaged.in.ua/ кожен зможе надати інформацію про шкоду, завдану в результаті війни проти України. У подальшому ця інформація буде використана урядом як докази в міжнародних судах для відшкодування Росією завданих збитків.   
  • Ресурс вже містить інформацію, зібрану командою КSЕ та волонтерами, щодо пошкоджень фізичної інфраструктури, житлових будівель за перші 14 днів війни. Інформація базується на аналізі понад 1800 повідомлень громадян, уряду, місцевих органів влади щодо втрат та пошкоджень по всій країні.  
  • Подати інформацію щодо пошкоджень також можна за допомогою чат-боту https://t.me/Damage_in_ua_bot. Кожному, хто надаватиме інформацію про руйнування, буде забезпечена конфіденційність даних. Вся надана інформація про втрати буде в подальшому перевірятися та верифікуватися командою аналітиків.

Контекст

Наразі пошкоджено та/або повністю зруйновано щонайменше 200 освітніх закладів, 30 закладів охорони здоров’я, 8 церков, 1600 житлових будинків, 19 адміністративних будівель, 23 заводи/їхні склади, 12 аеропортів, 5 ТЕС/ГЕС тощо. 

Зруйновано/виведено з ладу понад 15 000 кілометрів автомобільних доріг, 5000 кілометрів залізничних шляхів, 12 аеропортів, 350 мостів та мостових переходів тощо.  

Загальна оціночна вартість пошкоджених/зруйнованих об’єктів, за попередньою оцінкою КSЕ, у випадку їх повного руйнування може складати до 1,5 трлн грн або до $54,3 млрд.   

Ця оцінка не враховує інформацію щодо шкоди, завданої внаслідок бойових дій, мінування, природнім ресурсам, тваринному господарству, запасам компаній (на складах, в магазинах тощо), рухомого майна, військового майна, майна телеком-операторів тощо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні