Категорія
Новини
Дата

Росія зруйнувала чверть українських інтернет-мереж. Nokia допоможе з відбудовою в прифронтових містах

З початку повномасштабної війни в Україні пошкоджено чверть усіх інтернет-мереж, а це близько 3000 базових станцій. 1800 із них уже відновили роботу, і близько 500 населених пунктів знову зі зв’язком. Про це розповів віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі телемарафону.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Україні потрібно понад $2,2 млрд, щоб відновити повноцінну інфраструктуру й повернути телеком-галузь до довоєнного стану, зазначив Федоров, посилаючись на розрахунки Світового банку. 
  • За його словами, команда Мінцифри працює над проєктами, щоб швидше відновлювати інтернет-мережі в прифронтових містах і повертати зв’язок на деокуповані території. 
  • Федоров анонсував спільний проєкт з Nokia щодо відновлення телеком-інфраструктури в прифронтових містах. Мета проєкту – забезпечити українців більш стійким та незалежним від енергопостачання інтернетом. Реалізувати пілотний проєкт планують спершу в Херсонській області.
  • Міністр також наголосив на важливості технологій під час війни, які стали конкурентною перевагою над ворогом. Зокрема, завдяки «Старлінкам» можна швидко налаштувати зв’язок між військовими, медиками й оперативно повернути інтернет у місця, де пошкоджена телеком-інфраструктура, зазначив Федоров. За його словами, наразі в Україні працюють більше ніж 42 000 терміналів.

Контекст

За оцінками Світового банку, через російську агресію понад 720 інтернет-операторів зазнали збитків. Зруйновано цифрову інфраструктуру, сотні кілометрів кабелю та десятки тисяч одиниць обладнання. 

Найбільші телеком-втрати зосереджені на сході України. Оператори, які надають послуги на Харківщині, зазнали 22% збитків, Запоріжжі – 18%, Донеччині – 17%, Херсонщині – 10%, Чернігівщині – 6%, Луганщині – 7%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні