Як замовити Starlink в Україну /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Українці тисячами скуповують Starlink, а ціни ростуть. Хто і як возить до України термінали супутникового інтернету від Ілона Маска

Getty Images

Із 24 лютого в Україну завезли понад 20 000 терміналів Starlink для армії та критичної інфраструктури. В листопаді різко зріс «цивільний» попит, але отримати пристрій швидко – надскладне завдання

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Раніше ми доставляли до п’яти Starlink в день, тепер привозимо від 50 одиниць щодня», – говорить Михайло Глушко, директор з продукту міжнародної доставки Nova Poshta Global.

Супутниковий інтернет від Ілона Маска – альтернатива оптичному та мобільному покриттю, що не працюють під час тривалих відключень електрики. За неповний 2022 рік «Нова Пошта» завезла в Україну понад 1100 терміналів Starlink.

Поточний рекорд найбільшого приватного поштового оператора – 250 пристроїв за добу. Їх доставили 25 листопада, через два дні після масштабних російських обстрілів і блекауту. У ритейлера Stylus понад 1000 штук у передзамовленнях на місяць наперед, каже CEO Андрій Карпюк. 

Донедавна Starlink закуповували переважно для потреб фронту та критичної інфраструктури. Від 26 лютого – дати запуску послуги в Україні – тільки за сприяння Мінцифри країна отримала понад 20 000 терміналів від міжнародних партнерів. Ще кілька тисяч окремо ввозило Міноборони, говорив в інтерв’ю Forbes міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Окремо термінали для ЗСУ закуповували волонтери – до літа найбільше замовлень було саме від них, каже CEO служби доставки Meest International Василь Журавель. Закуплятися обладнанням на випадок блекауту українці почали ближче до осені. 

З початку війни Meest доставив близько пів мільйона посилок з Європи та США. «З них близько 10 000 – генератори, зарядні станції та звичайно Starlink», – каже Журавель. У чому проблема «цивільних» поставок Starlink? Швидкість і ціни.

Як працює офіційна доставка Starlink 

Найдешевший спосіб отримати Starlink – придбати його на сайті Starlink.com. SpeceX зареєструвала українське представництво – ТОВ «Старлінк Юкрейн» – у квітні 2022-го. Ще через півтора місяця – отримала ліцензію оператора. Проте масовим продажам це, схоже, не сприяє.

«Starlink доступний для придбання в обмеженій кількості в деяких регіонах України», – йдеться в інструкції для українських клієнтів. Замовлення на українську адресу можна зробити, лише якщо вона значиться в доступному для перевізника регіоні. 

Нещодавно офіційна вартість Starlink для українців зросла до $700. Доставка зазвичай займає два-три тижні після завершення замовлення, зазначається на сайті. На ділі – користувач потрапляє в список очікування, й термін може бути непередбачувано довшим. 

У березні 2022-го SpaceX уклала з Meest договір на доставку Starlink для українських покупців з офіційного сайту. «За цим контрактом було тільки декілька поставок», – говорить Журавель з Meest International. Причини слабкого попиту на послугу він не коментує, посилаючись на договір про нерозголошення. Українці натомість знайшли обхідні шляхи.

Непрямий шлях з Європи

Швидший варіант – замовити Starlink за кордоном і звідти привезти в Україну службами доставки чи через знайомих. 

Із 40 доступних країн найпопулярніші найближчі – Польща й Чехія, каже Глушко. Опція «Нової Пошти» й Meest – оформити замовлення на адресу закордонного складу оператора, звідки його переправлять покупцеві. Термін отримання – до двох тижнів. Ціна – €15–40, залежно від оператора, країни й ваги посилки.

Офіційні ціни Starlink у різних країнах

  • Чехія – 14 303 грн (9100 крон)
  • Іспанія – 15 171 грн (€390)
  • Італія – 15 949 грн (€410)
  • Німеччина – 17 222 грн (€460)
  • Франція – 18 672 грн (€480)
  • Велика Британія – 20 477 грн (£460)
  • Польща – 22 400 грн (2720 злотих)
  • США – 22 426 грн ($599)

Купити Starlink з Польщі можна на чужу адресу – друзів чи знайомих. «Треба дати номер телефону тої людини, а мейл вказати свій», – розповідає про власний досвід R&D-директор SoftServe Микола Максименко. Але потім потрібно знайти спосіб, як доставити його до України, додає він.

Куплений таким чином пристрій також доведеться переналаштовувати під Україну через службу підтримки SpaceX.

Ритейл та приватні продавці

Торгувати Starlink почали й українські ритейлери, однак доставка суттєво швидшою не вийде. «За останні два тижні попит зріс удвічі», – каже Карпюк зі Stylus. Точні обсяги продажів, як і постачальників, він не називає.

Stylus закуповує термінали малими партіями – по 5–20 штук, й одразу перепродає замовникам. «Ми купуємо термінали у постачальників вже в Україні, тому не знаємо, офіційні вони чи ні, – говорить Карпюк. – Ми бачимо, що ці товари конче потрібні людям, тому ми їх знаходимо і продаємо». Задовольнити попит повністю таким чином не вдається – замовлення все одно висять у черзі.

Націнка Stylus – 10–15%. Поточні ціни – 47 999 грн за термінал з доставкою за сім днів, 44 999 грн – за 14 днів. На зароблену маржу ритейлер купує Starlink для військових, стверджує Карпюк.

«Європейські» розцінки на Starlink можна знайти з поміж 136 оголошень на OLX. «Вже є в наявності. Повністю нові, не були у використанні, у рідній коробці з усіма комплектуючими», – йдеться в одному з оголошень. Але є ризик нарватися на шахраїв. «На OLX чи інших сайтах постійно зʼявляються оголошення про продаж Starlink за ціною суттєво нижче ринкової. Часто це шахраї. Вони просять відправити передплату на карту і зникають після цього», – розповідає Карпюк про досвід своєї команди, яка втратила 2000 грн на невдалій спробі купити Starlink з рук.

Паралельно з попитом зростають й офіційні ціни. До 29 листопада «тарілка» в Польщі коштувала 2200 злотих, нині SpaceX підвищив вартість до 2720 злотих (близько 22 000 грн). З 29 грудня місячна абонплата за інтернет для українців також підвищиться з $60 до $75.

На фоні всеукраїнського ажіотажу на «тарілки Маска» Кабмін звільнив їх від ввізного мита та ПДВ Starlink. Це має здешевити доставку, адже 80% її вартості складали митні платежі. Без них привезти термінал із Польщі через Nova Poshta Global коштуватиме 1870 грн замість 8750 грн.

Які альтернативи Starlink на випадок блекауту

(натисніть "читати більше")

Під час тривалих і масштабних перебоїв із електрикою підключення до дротових провайдерів та мобільного інтернету теж проблематичне. Альтернатива для стабільного зв’язку – супутниковий інтернет від інших операторів.

Один із найбільших і найвідоміших – український DataGroup. Підключення послуг коштує 6000 грн, максимальна швидкість – 20 Мбіт/с. Як і Starlink, обладнання потрібно заживити від генератора або іншого джерела.

DataGroup не спішить складати серйозну конкуренцію Ілону Маску. «Залишив DataGroup заявку, щоб зі мною зв’язалися з питань їх послуг. Уже більше як місяць не телефонують і не відповідають на пошту», – пише на DOU Олександр Дубина, розробник у вебхостингу xneelo. «На третій раз подзвонив у підтримку і попросив прийняти заявку», – пише лід розробник Whatsper Станіслав Бабич.

На запит Forbes щодо коментарів гендиректор DataGroup Михайло Шелемба відмовився відповідати, посилаючись на питання безпеки.

Інші оператори супутникового звʼязку – американський Iridium та британський Inmarsat – забезпечують супутниковим інтернетом без доступу до електроенергії. Їх Wi-Fi роутери обладнані акумуляторами, яких вистачає на 2,5 години. Швидкість – 240–380 Кбіт/сек. Ціна за один пристрій – $1500–1700.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні