Категорія
Новини
Дата

Збитки українського телеком-ринку через війну досягли $2,6 млрд – Світовий банк

Через російську агресію понад 720 інтернет-операторів України зазнали значних збитків. ​​Світовий банк оцінив збитки українського телеком-ринку в $2,6 млрд, повідомили в Міністерстві цифрової трансформації.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За оцінками Світового банку, щоб відновити телеком-сферу необхідно: $1,79 млрд на розчистку територій від уламків ракет та наслідків вторгнення й відбудову інфраструктури; $710 млн – на закупки веж, кабелів, волокна та обладнання для будівництва; в $100 млн оцінюється сума збитків компаній через недоотриману абонплату.
  • Понад 720 інтернет-операторів зазнали збитків. Зруйновано цифрову інфраструктуру, сотні кілометрів кабелю та десятки тисяч одиниць обладнання. Загалом майже чверть усіх інтернет-мереж країни зазнали руйнувань, а це понад 1,7 млн ліній фіксованого зв’язку та понад 3000 базових станцій мобільного. 
  • Найбільші телеком-втрати зосереджені на сході України. Оператори, які надають послуги на Харківщині, зазнали 22% збитків, Запоріжжі – 18%, Донеччині – 17%, Херсонщині – 10%, Чернігівщині – 6%, Луганщині – 7%. 
  • Економічні втрати телеком-ринку Світовий банк оцінив у понад $0,1 млрд. Адже компанії надають на 22% менше послуг, ніж до 24 лютого, та втрачають дохід у подальшому.
  • На липень 2022 року якість фіксованого інтернету в Україні повернулася до довоєнного рівня (на початку травня вона була нижчою на 13%), а мобільного звʼязку – залишається на 19% нижчою. 12,2% населених пунктів повністю втратили доступ до мобільного звʼязку, а 3,1% – частково. 11% базових станцій мобільних операторів не працюють. 

Як і хто рахував

Оцінку здійснила команда Світового банку у співпраці з Мінцифрою, НКЕК та Київською школою економіки. Також враховувалася інформація від центральних органів виконавчої влади та військово-цивільних адміністрацій.

Оцінка базується на методиці оцінки збитків від наслідків катаклізмів, розробленій Світовим банком (Damage, Loss, and Needs Assessment Guidance Notes, Volumes 1–3), та здійснена в тісній співпраці з командою Світового банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні