Категорія
Новини
Дата

Росіяни намагалися відправити 27 000 тонн вкраденого в Україні зерна до Єгипту

Російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 000 тонн зерна й намагалося продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію. Про це спершу повідомив портал «Миротворець» з посиланням на дані трекінгової системи суден MarineTraffic, інформацію підтвердили в уряді на запит Економічної правди.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Судно «Матрос Позинич» завантажило 27 000 тонн зерна в окупованому Криму і прямувало з ним до єгипетського порту Александрія. «Матрос Позинич» входить до підсанкційної «Обʼєднаної суднобудівної корпорації».
  • Судно пройшло Босфор 23 квітня і вирушило до Керченської протоки, після чого до 27 квітня перебувало в Керченській протоці на якірній стоянці порту Кавказ без вантажних операцій. 27 квітня судно вимкнуло АІС (автоматичну систему ідентифікації, яка має бути ввімкненою для всіх суден згідно міжнародних морських правил).
  • 28 квітня «Матрос Позинич» помітили в окупованому Севастополі біля зернового термінала «Стивідорної компанії «Авліта», яка в російських реєстрах значиться як «Авал». 30 квітня судно рушило в напрямку порту Александрії (Єгипет).
  • Міністерство закордонних справ України у коментарі ЕП підтвердило інформацію про вивезені 27 000 тонн зерна. Речник МЗС Олег Ніколенко підкреслив, що українські дипломати завадили Росії доставити це зерно в Александрію. 
  • «За нашою інформацією, нині російська сторона спрямувала судно із зерном, вкраденим на півдні України, в бік Лівану та Сирії. МЗС вже звернулося до ліванських та сирійських органів, аби вони арештували крадений вантаж, якщо російський сухогруз зайде в їхні порти», – повідомив Ніколенко.

Контекст

Російські війська вкрали кілька сотень тисяч тонн зерна на окупованих ними територіях України, заявив у суботу заступник міністра сільського господарства України Тарас Висоцький, пише Reuters.

Виступаючи на українському національному телебаченні, Висоцький висловив занепокоєння тим, що більша частина з 1,5 млн тонн зерна, яке зберігається на окупованій території, також може бути вкрадена російськими військами.

Луганська ОВА повідомила, що з області російські загарбники вивезли або знищили близько 100 000 тонн зерна, сівбу не розпочато.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні