Категорія
Новини
Дата

Російські окупанти знову пошкодили лінію, що живить Чорнобильську АЕС. Її відремонтували тільки вчора

Російські війська знову пошкодили високовольтну лінію, що живить Чорнобильську АЕС і Славутич. У неділю, 13 березня, її відремонтували фахівці «Укренерго».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Увечері, 13 березня, лінію поставили під напругу та почали відновлювати енергоживлення ЧАЕС та міста Славутич.
  • Завершити ці роботи не вдалося, тому що росіяни невдовзі знову пошкодили лінію.
  • Аварійні бригади від «Укренерго» вимушені знову їхати в небезпечну зону та ліквідовувати пошкодження. 
  • Надійне електроживлення ЧАЕС є надважливим для ядерної безпеки.
  • Також від лінії, що живлять атомну станцію, залежить електропостачання мешканців міста Славутич.
  • «Навіть після успішного ремонту й чергового відновлення електропостачання на ЧАЕС не виключено нові випадки пошкоджень через ворожі обстріли та спричинені ними пожежі», – кажуть в «Укренерго».

Ключова цитата

«Безперешкодний і швидкий допуск ремонтних бригад «Укренерго» до цієї лінії для проведення оглядів та ремонтів є вкрай важливим не лише для українських споживачів, але й для Європи в цілому», – йдеться у заяві «Укренерго».

За словами її фахівців, «це допоможе уникнути повторної катастрофи на Чорнобильській АЕС та зберегти життя і здоров’я людей, що можуть стати її жертвами».

Контекст

Персонал ЧАЕС, що не мав ротації з початку військової агресії, виснажений психологічно і фізично і не може якісно проводити обслуговування станції.

Єдиною гарантією безпеки ЧАЕС є повне відведення російських військ зі станції», – кажуть в Міненерго.

На початку березня російські війська знеструмили Чорнобильську АЕС через бої. Славутич також залишився без струму. Відсутність електроенергії може спричинити вихід радіації та високе опромінення персоналу.

Електропостачання дозволяє постійно охолоджувати 20 000 відпрацьованих паливних збірок на сховищі відпрацьованого ядерного палива-1, пояснив «Енергоатом».

Якщо електропостачання не буде, насоси не охолоджуватимуть відпрацьоване паливо. Температура у басейнах витримки зросте, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні