Категорія
Новини
Дата

Чорнобильська АЕС знеструмлена через воєнні дії. Чим це загрожує (доповнено)

1 хв читання

Російські війська знеструмили Чорнобильську АЕС через бої, повідомила НЕК «Укренерго». Славутич також залишився без струму. Відсутність електроенергії може спричинити вихід радіації та високе опромінення персоналу. Система пожежогасіння, яка не працює, також може не загасити пожежу від потрапляння снаряду.

Ключові факти

  • Чорнобильська АЕС повністю знеструмлена «в результаті ворожих дій російських окупантів», повідомила Укренерго.
  • Бої далі тривають, через що не можна провести ремонт чи відновити енергоживлення у ЧАЕС та Славутичі.
  • Електропостачання дозволяє постійно охолоджувати 20 000 відпрацьованих паливних збірок на сховищі відпрацьованого ядерного палива-1, пояснив «Енергоатом». Якщо його не буде, насоси не охолоджуватимуть відпрацьоване паливо. Температура у басейнах витримки зросте, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля.
  • Радіоактивну хмару може перенести вітром в інші регіони України, Білорусі, Росії, Європи.
  • Через відсутність електроенергії також не працюватиме вентиляція на ЧАЕС. «Весь персонал, який там перебуває, отримає небезпечну дозу випромінювання», – пише «Енергоатом». Не працює і система пожежогасіння – внаслідок потрапляння снаряду вона не загасить пожежу.
  • Доповнено о 14:38. Голова МЗС Дмитро Кулеба закликав міжнародне співтовариство терміново вимагати від РФ припинити вогонь та дозволити відновити електропостачання на ЧАЕС. Він зазначив, що резервні дизель-генератори розраховані на 48 годин роботи Чорнобильської АЕС. Після цього системи охолодження сховища відпрацьованого ядерного палива зупиняться, що зробить неминучим витік радіації, написав він у Twitter.
  • Голова МАГАТЕ Рафаель Гросі пропонує провести переговори з РФ та Україною щодо ситуації на ЧАЕС, повідомив «Енергоатом». Він пропонує провести їх на території АЕС, або в будь якому іншому місці.
  • Доповнено о 19:59. Дизельний генератор на ЧАЕС розрахований на 10 днів, а не на 48 год. Добре працювати система охолодження буде 7 днів. Саме протягом цього періоду конче необхідно полагодити енергопостачання, щоб уникнути викиду радіації через випари, уточнив голова «Енергоатому» Петро Котін Економічній правді.

Контекст

24 лютого російські війська захопили Чорнобильську атомну електростанцію і тримають персонал у заручниках. Автоматизована система радіаційного контролю зони відчуження показала перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання. Верховна Рада повідомила, що неможливо встановити причини зміни радіаційного фону.

Російська авіація імітувала над Чорнобилем повітряний бій. Стан частини працівників, об’єктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховищ радіоактивних відходів невідомий.

Генеральний директор Міжнародної агенції з ядерної енергії Рафаель Маріо Россі хоче поїхати до Чорнобиля, щоб вирішити проблему втрати контролю над станцією.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні