Категорія
Новини
Дата

«Росіянин» поки що не є критерієм для арешту й конфіскації власності – Малюська

Надмірна активність правоохоронних органів щодо арешту російських активів може призвести до зустрічних позовів у міжнародних судах, сказав в інтервʼю Forbes міністр юстиції Денис Малюська. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

 Ключові факти

  • Міністр юстиції зазначив, що його турбує активність правоохоронних органів щодо конфіскації російських активів. «Це машина, яку дуже важко зупинити та розмежувати, де це відбувається в інтересах держави, а де, наприклад, через гру конкурентів, – каже Малюська. – «Росіянин», принаймні зараз, це не критерій для арешту та конфіскації власності», – наголосив міністр юстиції. 
  • В Мінʼюсті кажуть, що поки такі арешти не стали масовими. Але надалі не достатньо обґрунтований арешт активів росіян може призвести до зустрічних позовів у міжнародних судах. Компенсація за рішенням міжнародних судів – не надто гарний для нас прецедент, вважає Малюська.

Контекст 

З початку повномасштабної війни правоохоронні органи почали заарештовувати майно та корпоративні права компаній, бенефіціарами яких є росіяни. 

4 жовтня БЕБ звітувало про арештовані активи російських та білоруських компаній на 44 млрд грн. У публічній площині є щонайменше десяток справ БЕБ проти компаній, у яких є частка росіян: від Альфа-Банку до мережі Brocard. «Просто йдуть за списком найбільших компаній із російським корінням, який готувало НАЗК. Звинувачують у несплаті податків, арештовують рахунки, це зупиняє роботу компаній», – каже депутат із керівництва «Слуги народу». 

З 24 лютого 2022 року до АРМА було передано 30 000 одиниць рухомого майна, 1200 обʼєктів нерухомості, корпоративні права 50 юридичних осіб, а також €1,5 млн, $957 000 та 200 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні