Категорія
Новини
Дата

Російські компанії відкривають офіси в ОАЕ, замість Швейцарії, щоб продовжити міжнародну торгівлю – Bloomberg

Російські компанії відкривають офіси в Обʼєднаних Арабських Еміратах, щоб мати змогу обійти санкції, які ввели Європейський Союз і Швейцарія, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Раніше Швейцарія була своєрідним домом для посередників, які допомагали російським виробникам шукати покупців у всьому світі, пише видання. Однак після запровадження низки санкцій, російським підприємцям доводиться відкривати офіси в інших державах, зокрема в ОАЕ.
  • Так, троє найбільших російських виробників нафти перебувають у процесі оцінювання Дубаї, як майданчика для торгових операцій. Декілька російських фірм вже відкрили офіси в ОАЕ.
  • Санкції ускладнили торгівлю російських державних компаній, зокрема тим, що займаються експортом товарів з країни. Проблемою стали й неофіційні санкції – банки відкликали кредитні лінії, необхідні для фінансування угод. Припинили надавати свої послуги росіянам також судноплавні та страхові компанії. Все це дозволило Дубаю, який уникав санкцій проти РФ, посилити конкуренцію зі Швейцарією, яка є центром світової торгівлі сировинними товарами.
  • Минулого місяця керівництво російської компанії «Роснафта» прилетіло у Дубаї, щоб вивчити ідею відкриття торгового підприємства. Також відкрити офіс у Дубаї намагається і компанія «Газпром нефть» – третя за величиною компанія-виробник нафти у РФ. Компанія Litasco SA – торгово-збутовий підрозділ російського енергетичного гіганта «Лукойл» – планує перемістити частину російського персоналу з Женеви у Дубаї, сподіваючись, що країна ОАЕ стане новим центральним хабом компанії.
  • Минулого тижня, за інформацією співрозмовників Bloomberg, у Дубаї відкрився офіс компанії Solaris Commodities, яка є трейдером російського зерна. Раніше офіс компанії знаходився у Швейцарії.
  • Зі швейцарського міста Цуг виїхала компанія Suek AG – продавець російського вугілля. Компанія також планує відкрити офіс у Дубаї. Окрім цього, EuroChem Group AG – один з найбільших у світі виробників добрив, більша частина активів якого знаходиться у РФ – також відриває підприємство у Дубаї. Обидві компанії до початку повномасштабної війни РФ проти України належали мільярдеру Андрію Мельникову.

Контекст

Швейцарія займає позицію нейтралітету щодо повномасштабної російсько-української війни та забороняє постачати Україні своє озброєння. Водночас країна все ж запровадила деякі санкції проти Росії. Зокрема, разом з ЄС, Швейцарія ввела обмеження, які забороняють до кінця 2022 року страхування та фінансування транспортування російської нафти до країн, які не входять у Євросоюз.

«Торгівля енергоресурсами між РФ та Китаєм зазвичай відбувалась через торговий дім у Швейцарії при фінансовій підтримці лондонського банкіра. Кому це зараз потрібно? Очевидно, що компанії, які цим займаються, обов’язково переїдуть у нову юрисдикцію», – сказав Bloomberg Воутер Джейкобс, директор Erasmus Commodity & Trade Center в Університеті Еразма у Роттердамі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні