Категорія
Новини
Дата

Російські ритейлери призупинили відкриття нових магазинів

Великі російські ритейлери, включно з X5 Group, «Вкусвілл» та «Абетка смаку», призупиняють відкриття нових точок та реорганізують команди, які відповідали за створення нових напрямків бізнесу. Мережі змушені знизити капітальні витрати через зростання цін на товари та розрив логістичних ланцюжків, пише «Комерсант».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • X5 Group розформувала регіональну команду розвитку магазинів «Перекресток». Їх у Росії майже 1000. Один зі співробітників, що потрапив під скорочення, це підтвердив. Представник Х5 Group уточнив, що співробітників відділу розвитку «Перекрестка» переводять на інші напрямки, оскільки програми відкриття та реконструкції магазинів призупинено до кінця квітня для перегляду капітальних інвестицій на 2022 рік.
  • Мережа «ВкусВилл», яка має в Росії понад 1200 магазинів, заморозила частину проєктів, зосередившись на напрямках із короткостроковим результатом.
  • В «Азбуке вкуса», яка має близько 100 супермаркетів у Росії, зазначили, що трохи скорочують відкриття нових точок, але на персоналі це не позначилося.
  • Відкриття нових точок призупинили і непродуктові ретейлери, у тому числі «М.Відео-Ельдорадо» та Inventive Retail Group (керує re:Store та Samsung). У «М.Відео-Ельдорадо» пояснили це зміною ланцюжків постачання, цінових умов закупівель та зростанням вартості фінансових витрат. Наразі група веде переговори з власниками приміщень щодо оптимізації орендних ставок та прагне підвищити ефективність використання складів.

Контекст:

Через санкції Заходу, які введені проти РФ за розвʼязання війни з Україною, а також через добровільний відхід багатьох іноземних компаній з російського ринку, країна-агресор почала відчувати проблеми з постачанням різних товарів, які стрімко дорожчають.

У ресторанів та кафе в РФ виникли проблеми з поставками продуктів — овочів, салатів та деяких видів риби — через санкції проти РФ, які порушили логістичні ланцюжки, а також через девальвацію рубля.

Також Росія дуже залежить від імпорту лікарських препаратів, частка яких без урахування дженериків з імпортними компонентами перевищує 50%. У медичному обладнанні та технологіях імпорт переважає до 90%.

Західні санкції на ліки не поширюються. Проте їхній імпорт утруднений через банківські та логістичні обмеження. Деякі російські банки відключено від міжнародної системи SWIFT, що ускладнює розрахунки. А з доставкою товарів виникають труднощі тому, що великі судноплавні компанії відмовляються працювати на ринку Росії. Як результат – перебої з поставками.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні