Російські військові вчинили понад 43 000 злочинів від початку вторгнення в Україну – Нацполіція /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Російські військові вчинили понад 43 000 злочинів від початку вторгнення в Україну – Нацполіція

Shutterstock

Слідчі Національної поліції розпочали 43 057 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями ЗС РФ та їхніми пособниками від початку повномасштабного вторгнення, повідомляє прес-служба.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Найбільша кількість справ, а саме 31 915 проваджень розпочаті за статтею 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни).
  • 9037– за ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 1924 – за ст. 111-1 (Колабораційна діяльність).
  • Водночас за ст. 111 (Державна зрада) відкрили 96 справ, а за ст. 113 (Диверсія) та іншими – 37. 
Російські військові вчинили понад 43 000 злочинів від початку вторгнення в Україну – Нацполіція /Фото 1

Джерело: Нацполіція

  • Станом на сьогодні на території деокупованих районів Сумської, Чернігівської, Київської, Харківської, Донецької та Херсонської областей виявлено 34 місця, в яких росіяни незаконно утримували й катували громадян України.

Контекст

19 травня Європарламент підтримав створення спеціального міжнародного трибуналу з розслідування воєнних злочинів Росії та її союзників проти України. Створення органу також підтримали в ПАРЄ. Трибунал має на меті притягнути до відповідальності президента РФ Володимира Путіна та його найближче оточення.  

Спеціальний міжнародний трибунал, що розглядатиме злочини, скоєні російським військовим та політичним керівництвом в Україні, запрацює цього року. Про це в інтервʼю Forbes сказав заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов. Міжнародний трибунал базуватиметься у Європі. Спочатку планували, що офіс буде у Києві. Наразі невідома кількість країни, які увійдуть до трибуналу. Європейський парламент своїм рішенням уже визнав необхідність створення Спеціального міжнародного трибуналу та закликав надати технічну й фінансову підтримку для цього. 

Мандатом роботи трибуналу буде розслідування злочину агресії проти України. Щонайменше військове та політичне керівництво РФ стане невиїзними, їм не буде спокою у цивілізованому світі, каже Смирнов. 

Очільник Нацполіції Ігор Клименко в інтервʼю Forbes раніше казав, що поліція розпочала близько 30 000 кримінальних проваджень за фактами скоєння в Україні злочинів військовослужбовцями збройних сил Росії та їхніми спільниками. З них понад 21 000 кримінальних проваджень саме за статтею 438 Кримінального кодексу України – «Порушення правил та звичаїв війни».

Наприкінці вересня команда експертів, уповноважена вищим правозахисним органом ООН для вивчення порушень прав людини в Україні, заявила, що її початкове розслідування виявило докази воєнних злочинів у країні, скоєних після вторгнення Росії. Експерти повідомили, що невстановлена ​​кількість російських солдатів скоїла злочини сексуального чи гендерного насильства, жертвам від 4 до 82 років. Зокрема, дітей ґвалтували, катували та незаконно увʼязнювали.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні