Категорія
Новини
Дата

Експерти ООН виявили докази воєнних злочинів в Україні після російського вторгнення

Команда експертів, уповноважена вищим правозахисним органом ООН для вивчення порушень прав людини в Україні, заявила, що її початкове розслідування виявило докази воєнних злочинів у країні, скоєних після вторгнення Росії майже сім місяців тому, пише АР.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Експерти зосередилися на чотирьох областях – Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській. Презентуючи свої найширші висновки на цей момент, вони послалися на свідчення колишніх увʼязнених про побиття, катування електричним струмом і примушення до оголення в російських слідчих ізоляторах, а також висловили серйозне занепокоєння стратами в чотирьох регіонах.
  • «Нас вразила велика кількість розстрілів у районах, які ми відвідали. Наразі комісія розслідує подібні смерті у 16 ​​містах та селищах», – сказав голова комісії Ерік Моуз. У пʼятницю він повідомив членам Ради з прав людини, що його команда отримала і документує «твердження, що заслуговують на довіру, про багато інших випадків страт».
  • За інформацією Reuters, Росію закликали відповісти на звинувачення на засіданні ради, але її місце залишилося порожнім. Росія регулярно заперечує навмисний напад на мирних жителів під час війни в Україні і в минулому заявляла, що звинувачення у порушенні прав людини є «наклепом».
  • Посол із особливих доручень МЗС України Антон Кориневич приєднався до представників низки західних країн, які після звіту висловилися проти війни Росії. 
  • Слідчі комісії відвідали 27 міст та селищ, а також могили та слідчі ізолятори, було опитано понад 150 потерпілих та свідків, проведено зустрічі з групами захисту інтересів та урядовцями. «На підставі зібраних доказів комісія дійшла висновку, що в Україні було скоєно воєнні злочини», – сказав Моуз.
  • Експерти повідомили, що невстановлена ​​кількість російських солдатів скоїла злочини сексуального чи гендерного насильства, жертвам від 4 до 82 років. Зокрема, дітей ґвалтували, катували та незаконно увʼязнювали.
  • Комісія планує поступово розширювати розслідування, зокрема стосовно фільтраційних таборів для затриманих або депортованих людей, примусового переміщення людей та прискореного всиновлення дітей.

Контекст

19 травня Європарламент підтримав створення спеціального міжнародного трибуналу з розслідування воєнних злочинів Росії та її союзників проти України. Створення органа також підтримали в ПАРЄ. 

Трибунал має на меті притягнути до відповідальності президента РФ Володимира Путіна та його найближче оточення.  

Спеціальний міжнародний трибунал, що розглядатиме злочини, скоєні російським військовим та політичним керівництвом в Україні, запрацює цього року. Про це в інтервʼю Forbes сказав заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов. Міжнародний трибунал базуватиметься у Європі. Спочатку планували, що офіс буде у Києві. Наразі невідома кількість країни, які увійдуть до трибуналу. Європейський парламент своїм рішенням уже визнав необхідність створення Спеціального міжнародного трибуналу та закликав надати технічну й фінансову підтримку для цього. 

Мандатом роботи трибуналу буде розслідування злочину агресії проти України. Щонайменше військове та політичне керівництво РФ стане невиїзними, їм не буде спокою у цивілізованому світі, каже Смирнов. 

Близько 30 000 кримінальних проваджень розпочала поліція за фактами скоєння в Україні злочинів військовослужбовцями збройних сил Росії та їхніми спільниками. З них понад 21 000 кримінальних проваджень саме за статтею 438 Кримінального кодексу України – «Порушення правил та звичаїв війни», повідомив очільник Нацполіції Ігор Клименко в інтервʼю Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні