Категорія
Новини
Дата

Росію виключили з Дунайської комісії через ракетні атаки нижнього Дунаю – Кулеба

Дунайська комісія 14 грудня на своєму 100-му ювілейному засіданні під українським президентством прийняла рішення про позбавлення членства РФ через удари ракетами та безпілотниками по Нижньому Дунаю. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Міжнародна ізоляція Росії продовжує зростати, зазначив Кулеба. За його словами, Дунайська комісія вирішила, що членство Росії несумісне через її удари ракетами та безпілотниками по Нижньому Дунаю.
  • Росія повинна покинути Комісію до 29 лютого 2024 року, інакше члени Комісії більше не визнаватимуть свої зобовʼязання перед Росією за Белградською конвенцією про режим судноплавства на Дунаї, повідомив голова МЗС.
  • Це рішення він назвав відповіддю на порушення принципів вільного та безпечного судноплавства на Дунаї.
  • Також воно ґрунтується на рішенні Комісії, прийнятому 17 березня 2022 року, відхилити російські повноваження, заборонити росіянам участь у всіх зустрічах та виключити їх із складу секретаріату Комісії, додав він.

Дунайська комісія

Дунайська комісія – міжнародна міжурядова організація, створена в рамках Конвенції про режим судноплавства на Дунаї, підписаної в Белграді 18 серпня 1948 року.

Основні цілі діяльності комісії – забезпечення та розвиток вільного судноплавства на Дунаї для торговельних суден під прапорами усіх держав, а також зміцнення й розвиток економічних і культурних звʼязків цих держав між собою та з іншими країнами.

Членами Дунайської комісії відтепер будуть 10 країн: Україна, Австрія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Молдова, Румунія, Сербія, Словаччина і Хорватія. Спостерігачі – Бельгія, Греція, Кіпр, Нідерланди, Туреччина, Франція, Чорногорія, Чехія.

Штаб-квартира Дунайської комісії розташована в Будапешті.

Контекст

Раніше представника Росії не обрали до Міжнародного суду ООН, виконавчих рад Міжнародної морської організації, ЮНЕСКО та Організації з заборони хімічної зброї.

З середини липня після виходу РФ із «зернової угоди» ворог здійснив хвилю атак на дунайські порти України. 

За даними АМПУ, через російські атаки пошкоджено або частково зруйновано 10 елеваторів, два трубопроводи, 34 адміністративні будівлі, 26 складів з олією та паливом, 93 транспортні засоби, а також 69 700 кв. м складів зберігання зернових вантажів і 62 000 т зернових вантажів. У результаті російських обстрілів портової інфраструктури загинули троє людей, 12 отримали поранення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні