Категорія
Новини
Дата

Вантажообіг в портах Дунаю зріс ушестеро порівняно з довоєнним 2021 роком

За десять місяців 2023 вантажообіг через дунайські порти зріс у 2,2 рази – до 27,6 млн т порівняно з аналогічним періодом торік, повідомив голова Адміністрації морських портів України (АМПУ) Юрій Литвин під час «Інфраструктурного дня» Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА). Порівняно із показниками січня-жовтня 2021 року вантажообіг зріс у 6,3 рази.

Ключові факти

  • За січень-жовтень 2023 року в дунайських портах України обробили 27,6 млн тонн. Торік за десять місяців вантажообіг через порти Дунаю склав 12,6 млн т, за аналогічний період 2021 року – лише 4,4 млн т.
  • Левова частка оброблених цьогоріч вантажів – зернові – 18,3 млн т. Ще 3,6 млн т – руда, 3,2 млн т – рослинна олія, 2,6 млн т – нафтопродукти та 12,4 млн т – інші вантажі.
  • У середньому українські порти на Дунаї перевалюють по 3,3 млн т вантажів на місяць, повідомив Литвин. 
  • Також від початку року у дунайських портах обробили понад 12 000 суден – на 54,3%, ніж за січень-жовтень торік, повідомив Литвин. 
  • «Із початком роботи українського морського коридору через порти «Великої Одеси» інтерес до дунайських портів впав десь на 20%» , – зазначив Литвин. 
Вантажообіг в портах Дунаю зріс ушестеро порівняно з довоєнним 2021 роком /Фото 1

Вантажообіг в портах Дунаю зріс у 6,3 раза порівняно з 2021 роком

Контекст

З середини липня після виходу РФ із «зернової угоди» ворог здійснив хвилю атак на дунайські порти України з метою завдати шкоди економічній інфраструктурі та експортним маршрутам. Удари російських дронів і ракет по Україні з липня знищили 280 000 т зерна, що зберігалося, пише Financial Times із посиланням на дані уряду Великої Британії.

За даними Кубракова, з 18 липня в результаті атак Росії на порти України пошкоджено та частково знищено 105 об’єктів портової інфраструктури. Внаслідок ударів по портах Дунайского кластеру та блокування морських портів скорочено експорт зернових вантажів до країн Азії, Африки та Європи на майже 3 млн тонн на місяць.

Від початку роботи оголошеного в серпні українського морського коридору в порти «Великої Одеси» зайшли 154 судна, 115 суден – вже вийшли. Відтоді в українських портах Одеса, Південний та Чорноморськ обробили 4,4 млн т вантажів. За майже рік роботи «зернової угоди» через одеські порти обробили 32,8 млн т вантажів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні