Категорія
Новини
Дата

Ровер NASA Perseverance вперше перетворив вуглекислий газ з атмосфери Марса на кисень

Шестиколісний ровер NASA Perseverance уперше перетворив на кисень вуглекислий газ з атмосфери Червоної планети. Це може відкрити шлях для забезпечення космонавтів на Марсі повітрям у майбутньому.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Перетворити вуглекислий газ на кисень зміг експериментальний прилад розміром із тостер, прикріплений до Perseverance, який називається Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment (MOXIE).
  • Атмосферу Марса на 96% становить вуглекислий газ. MOXIE працює шляхом відділення атомів кисню від молекул вуглекислого газу, які складаються з одного атома вуглецю та двох атомів кисню. В атмосферу Марса потрапляє відхідний продукт – чадний газ.
  • Процес перетворення вимагає високого нагрівання – температура сягає приблизно 800°C.
  • MOXIE добув близько 5 г кисню. Цього достатньо, аби космонавт дихав протягом 10 хвилин. Загалом, MOXIE може генерувати до 10 г кисню на годину.
  • NASA зазначає, що отримання кисню з атмосфери дасть змогу в майбутньому виробляти ракетне паливо на Марсі. Це необхідно для повернення астронавтів з поверхні Марсу.
  • Виведення чотирьох космонавтів з марсіанської поверхні потребувало би приблизно 7 метричних тонн ракетного палива та 25 метричних тонн кисню. При тому що космонавтам, які теоретично працюватимуть на Марсі рік, буде потрібно 1 метричну тонну.

Контекст 

Ровер Perseverance, який NASA відправили на Марс, успішно здійснив посадку 18 лютого о 22:55 за київським часом, через сім місяців після запуску з Землі. Він уперше збере зразки ґрунту для доставки на Землю.

Perseverance оснащено двома мікрофонами, які дали змогу вперше в історії записати звуки на Марсі. Також є 23 камери і сім наукових приладів, які дадуть можливість досліджувати ґрунт на вміст мікроорганізмів. Також ровер оснастили вертольотом Ingenuity. 19 квітня він здійснив перший в історії людства керований політ на іншій планеті.

У довгостроковій перспективі мета Perseverance – проїхати на північний захід. Там, на думку вчених, розташована дельта річки, яка 3,5 млрд років тому впадала в Єзеро. Саме там очікується наявність усіх необхідних компонентів для виникнення життя. Perseverance має взяти зразки органічних речовин та мінералів. Вони будуть заховані в герметичній капсулі для майбутньої місії повернення на Землю, яка попередньо запланована на 2026 рік.

Загальна вартість ровера Perseverance склала $2,7 млрд, пише The New York Times. Місія Mars 2020 Perseverance є частиною програми NASA щодо дослідження Місяця і Марсу – Artemis.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні