Категорія
Новини
Дата

Платежі за електроенергію досягли рівня 55%, у перший тиждень війни було 30% – ДТЕК

У перший тиждень війни платежі за електроенергію були приблизно на рівні 30% загалом по країні, але ситуація почала вирівнюватися і зараз середній рівень зборів становить близько 55%. Про це в інтервʼю «Економічній правді» повідомив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «У перший тиждень війни платежі були близько 30% загалом по країні. Сьогодні ситуація почала вирівнюватись. Звичайно, вона відрізняється залежно від регіонів, не можна порівнювати західні регіони та східні з дисципліни платежів», – сказав Тімченко.
  • Нині середній рівень зборів близько 55%. «Я припускаю, що далі зростання платежів триватиме», – додав він.
  • Обсяг споживання електроенергії на 35% нижчий за довоєнний. «Ця причина в сумі з падінням зборів за електроенергію і призвела до того, що розрив ліквідності на енергоринку України становить близько $300 млн на місяць», – розповів Тімченко.

Контекст

Через війну споживання електроенергії зменшилось, а погодні умови сприяють його подальшому падінню, повідомляв раніше голова правління ПрАТ «НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький. «Зараз ми вже поступово виходимо з осінньо-зимового в літній період. Тобто дефіцит електроенергії змінився профіцитом. Це означає, що українська енергосистема має великий резерв потужності, який може бути задіяний, якщо в разі руху фронту чи через обстріли якась станція вийде з ладу або перестане генерувати електроенергію», – розповідав Кудрицький в інтервʼю «Інтерфакс-Україна».

Резерви, за його словами, дозволять замістити потужності навіть найбільшого енергетичного обʼєкта України – Запорізької АЕС, яка наразі перебуває в окупації.

Україна на початку війни приєдналася до енергомережі Європи ENTSO-E, завдяки чому електроенергія, що виробляється в Україні, зможе реалізовуватися на європейському ринку. Міністр фінансів Болгарії Асен Васильєв висловив готовність внести до порядку денного уряду розгляд питання про закупівлю виробленої Україною електроенергії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні