Категорія
Новини
Дата

Розробник аеротаксі Joby Aviation вийде на біржу з оцінкою $6,6 млрд

Американський стартап Joby Aviation, який розробляє електричне аеротаксі з вертикальним зльотом і посадкою, планує вийти на Нью-Йоркську біржу. Оцінка компанії становить $6,6 млрд, а до складу правління увійде співзасновник LinkedIn Рейд Хоффман, пише The Verge.

Аеротаксі Joby Aviation. /Trevor Jolin

Аеротаксі Joby Aviation. Фото Trevor Jolin

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Joby Aviation вийде на IPO шляхом злиття з Reinvent Technology Partners – компанією з придбання спеціального призначення (SPAC).
  • Reinvent Technology Partners належить співзасновнику LinkedIn Рейду Хоффману й засновнику Zynga Марку Пінкусу.
  • За підсумками угоди Joby Aviation отримає $1,6 млрд – $690 млн надійдуть від Reinvent, $835 млн – від приватних інвесторів.
  • Joby Aviation планує почати комерційні польоти в 2024 році.
  • Очікується, що виробництво аеротаксі коштуватиме близько $1,3 млн, а в майбутньому ця сума може скоротитися вдвічі.
  • Joby також прогнозує, що кожне аеротаксі приноситиме дохід у розмірі $2,2 млн на рік.

Контекст

Компанію Joby Aviation заснував 2009 рокуі винахідник Джоб Бевірта. 2018 року Joby оголосив, що залучив $100 млн від різних інвесторів, включаючи венчурні підрозділи Intel, Toyota і JetBlue. Гроші допомогли профінансувати розробку прототипу аеротаксі.

У січні 2020 року в розробку електричних аеротаксі Joby Aviation інвестувала $394 млн компанія Toyota. У грудні того ж року Uber домовилася про продаж Joby Aviation свого підрозділу «літаючих» таксі Uber Elevate.

На відміну від інших компаній, які наразі будують літаки з електричним вертикальним зльотом і посадкою (eVTOL), Joby тримала більшу частину свого проєкту в секреті. Напередодні виходу на біржу компанія опублікувала відео польоту аеротаксі. За даними Joby, воно розвиває максимальну швидкість близько 320 км/год, без підзарядки може пролетіти близько 240 км і є в 100 разів тихішим, ніж звичайний літак. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні