Категорія
Новини
Дата

Румунія підготувала податкові зміни, які розблокують видобуток газу в Чорному морі

Румунія просунулася з планом розблокувати газові проєкти в Чорному морі, оскільки Європа шукає нові енергетичні ресурси, щоб зменшити залежність від Росії після її вторгнення в Україну. Про це пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Керівна коаліція досягла угоди щодо законопроєкту, який довго відкладали, про внесення поправок до закону про прибережну діяльність спрямованих на збільшення інвестицій і розблокування проєктів із видобутку газу в Чорному морі, що застопорилися.
  • Заплановані зміни покликані скоротити діапазон прогресивного оподаткування та дозволити більші відрахування для стимулювання інвестицій.
  • Законодавці можуть прискорити розгляд законопроєкту після того, як компанія Black Sea Oil & Gas SRL заявила, що готова почати видобуток, щойно закон набуде чинності, і очікується, що щороку поставлятиметься близько 1 мільярда кубометрів газу.
  • Законопроєкт буде представлений на затвердження парламенту у пʼятницю, повідомив лідер урядущої Соціал-демократичної партії Марсель Чолаку.
  • Набагато більший проєкт «Нептун», оператором якого є OMV Petrom, також готовий до подальшого розвитку. Petrom заявила, що остаточне інвестиційне рішення може бути ухвалене на початку наступного року, а видобуток розпочнеться за чотири роки.
  • Родовище, поклади якого оцінюються у 100 мільярдів кубометрів газу, може забезпечити цілковиту незалежність країни від постачань із Росії.

Контекст:

З початку квітня Латвія, Литва та Естонія відмовилися від російського газу. Сербія хоче знизити свою залежність від російського газу. У країні планують з вересня 2023 року почати отримувати зріджений природний газ із Греції, а також природний газ із Азербайджану.

Однак про газове ембарго Євросоюзу поки що не йдеться. Він готує поступове нафтове ембарго проти Росії, яке можуть схвалити після другого туру французьких президентських виборів 24 квітня, повідомляв New York Times. Росія щодня експортує 2,5 млн барелів нафти до ЄС.

Дотепер нафтове ембарго не розглядалося як опція через сильну залежність таких країн, як Німеччина та Угорщина, для яких перекриття російської сировини могло порушити політику в регіоні та підвищити ціни на енергоносії.

Останнім санкційним пакетом ЄС вдалося домовитися про вугільне ембарго, яке запрацює аж у серпні 2022 року. Тоді верхівка керівництва ЄС натякала, що нафтові санкції вже опрацьовуються та увійдуть до наступного, шостого, пакету. Нафтове ембарго матиме схожий принцип і надасть країнам часовий «буфер» для пошуку нових постачальників.

Щодо термінів, запропоновані обмеження внесуть на стіл переговорів після останнього туру виборів у Франції 24 квітня, щоб ґарантувати, що вплив на ціни не підживить популістичну та прокремлівську кандидатку Марін Ле Пен і не зашкодить шансам президента Еммануеля Макрона на переобрання. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні