Категорія
Новини
Дата

Румунія запровадила ліцензії на імпорт яєць і м’яса птиці з України

1 хв читання

Уряд Румунії додав яйця та м’ясо птиці до переліку товарів, які можна ввозити з України лише за ліцензією. Рішення було ухвалене після обговорення з представниками птахівничої галузі урядом Румунії 9 жовтня, пише Euractive.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • Румунські виробники мʼяса птиці зіткнулися з «серйозною проблемою» через імпорт яєць і мʼяса птиці з України, які продаються за цінами, значно нижчими за собівартість місцевого виробництва, заявив міністр сільського господарства Флорін Барбу. 
  • Як член ЄС Румунія повинна дотримуватися певних виробничих вимог у секторі птахівництва, тому що витрати представників птахівничої галузі «на 30% вищі, ніж в Україні», – додав Барбу.

Контекст

Експорт з України до Румунії за підсумками 2023 року становить $3,8 млрд ($1,5 млрд 2021-го і $3,9 млрд 2022 року), 11,7 млн т (3,4 млн т 2021-го та 11 млн т 2022-го), за даними Держмитслужби.

Імпорт із Румунії до України зріс за підсумками 2023 року до $1,6 млрд (із $0,8 млрд 2021-го та $1,5 млрд 2022 року), у товарному вираженні – до 1,1 млн т (500 000 т 2021-го та 1,1 млн т за 2022-й). 

Рік тому Румунія запровадила ліцензії на імпорт зернових та олійних культур з України й Молдови. Цей захід, запроваджений у жовтні минулого року, було продовжено.

Він передбачає, що лише румунські компанії, що займаються виробництвом олії та жирів, борошномельним виробництвом, виробництвом кормів для тварин та тваринництвом, мають право імпортувати сільськогосподарську продукцію з України або Молдови. У списку товарів, які можна ввозити в Румунію з України лише за ліцензією – крупи, насіння, борошно, цукор.

Наприкінці вересня Болгарія попросила Єврокомісію призупинити імпорт яєць з України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд