Категорія
Компанії
Дата

«В Румунії і взагалі на Балканах український бізнес має перспективи». Як Biopharma будує заводи і розвиває біотехнології в умовах війни. Інтервʼю з Костянтином Єфименком

5 хв читання

Biopharma Єфименко /надано пресслужбою

Президент Biopharma Костянтин Єфименко Фото надано пресслужбою

Президент Biopharma Костянтин Єфименко – гість нового випуску Business Breakfast від Forbes Ukraine з Володимиром Федоріним. Як компанія завойовує міжнародні ринки та чим їй допоміг вихід із бізнесу Horizon Capital?

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Костянтин Єфименко, 49, – співзасновник і керівник двох компаній: найбільшого у Східній Європі виробника гальмівних колодок Tribo та імунобіологічної фармацевтичної компанії Biopharma, яка входить до десятки найбільших виробників плазми крові у світі. 

Препарати Biopharma застосовують у терапії для пацієнтів з імунодефіцитами, аутоімунними, неврологічними та онкозахворюваннями. 

У першому півріччі 2024 року ТОВ «Біофарма Плазма» збільшила виторг на 110%, до 1,5 млрд грн. Яке місце компанія займає на світовому ринку препаратів із плазми крові?

Бесіду скорочено та відредаговано для зрозумілості.

Про експансію українських біотехнологій

У 2022 році обсяг галузі біотехнологій в світі склав $2,9 трлн. Це майже 3% ВВП планети. За прогнозами, до 2033 року він збільшиться до $6 трлн, тобто вдвічі.

З початку війни майже всі наші конкуренти вийшли з українського ринку. Причини дві – ризики і дефіцит препаратів із плазми крові у світі. Biopharma фактично закрила 100% потреб ринку в Україні. І ми активно розвиваємо експорт за кордон. Biopharma є номер один у шести країнах: Україні, Казахстані, Узбекистані, Іраку, Еквадорі, Боснії і Герцеговині.

Розвиваємо експансію на ринках Бразилії, Мексики, Аргентини, Саудівської Аравії і плануємо розвиток на Балкани – в Румунію і Болгарію. Розглядаємо також Туреччину. Частка експорту в Biopharma – близько 70%.

Про завод у Румунії

У Румунії купили 3,5 г землі в Араді – фактично закарпатській частині країни, яка знаходиться на кордоні з Угорщиною. Вартість проєкту заводу – €486 000. Проєктування плануємо закінчити до лютого 2025-го, але будувати до завершення війни не почнемо.

Землю в Румунії отримали за €1,6 млн. Але є нюанс – ми повинні їх сплатити за 25 років. Зараз компанія платить €63 000 в місяць. Місцеві органи влади нам допомагають у вирішенні всіх питань, тому ми зробили передоплату на рівні €250 000.

Будівництво румунського заводу залежатиме від регулювання нашою державою виводу коштів з України. В Румунії у нас зараз немає ніяких торгових операцій, крім продажів, які ми робимо з України.  

Для того щоб вийти на європейські ринки, потрібно бути всередині ЄС. Український бізнес запізнився [з виходом] у Польщу на 20 років. Але в Румунії і взагалі на Балканах у нас є хороші перспективи.

Про конкуренцію

Галузь переробки плазми крові в світі невелика – 11 компаній, якщо не рахувати китайський ринок, експорт з якого заборонений. Лідери – австралійська компанія CSL, яка має левову частку бізнесу в США, іспанська Grifols і японська Takeda.

75% всієї плазми, яку заготовляють для фракціонування, виробляють у США. Інші 25% – це Німеччина, Австрія, Чехія, Угорщина і Україна. В країнах, де ми є лідерами, тиску з боку конкурентів не маємо. 

Для українських компаній просування в ЄС є складним, незалежно від кількості конкурентів і сфери діяльності. Ускладненим є процес отримання коштів на фінансування виробничих проєктів. Долар можна залучити під 7–9% річних, гривню – під 17–19%. Але потім їх важко інвестувати за кордон.

Про інвестиції в Україні

В активах Biopharma – 10 плазмацентрів. 1 жовтня відкрили новий плазмацентр в Івано-Франківську, 20 жовтня – відкриваємо у Вінниці, в грудні – у Полтаві, Рівному і Львові.

Будуємо завод в Ужгороді, проінвестували в нього $15 млн. До кінця року ця сума збільшиться до $20 млн, в наступному – подвоїться. До кінця року буде повністю готовий корпус і коробка будівлі. З травня 2025 року почнеться монтаж обладнання. В квітні 2026-го запустимо цей завод. 

В Білій Церкві купили 4 га. Нам коштувало $9,5 млн і зайняло три роки часу, щоб збудувати підпірну стіну під завод, завезти і втрамбувати 60 000 кубометрів грунта, підвести воду, побудувати котельню, каналізацію та підвести електроенергії. Частина з них пішла на отримання дозволів і оплати регуляторним органам. 

Biopharma за 2023–2024 рік витратила на нові доклінічні дослідження $10 млн. У свою наукову базу – «Біошколу» – проінвестували $1,5 млн. До кінця року вкладемо ще $1 млн.  

Завод Biopharma /Олександр Чекменьов

Завод Biopharma Фото Олександр Чекменьов

Про кадрові питання

У нас працює 232 людини. 45 із них – у Києві, вісім – у регіонах, інші – в Білій Церкві. Після відтоку семи людей із компанії, який стався після 24 лютого 2022 року, у нас особливих ротацій більше не було. Кілька разів брали на роботу більш ефективних людей.

У Білій Церкві Biopharma – компанія номер один за виторгом, середньою заробітньою платою і сплаченими податками. Минулого року ми заплатили до бюджету 367 млн грн, цього року буде 600 млн грн.

Стабільний колектив, оскільки стабільно висока заробітна плата. Відправляємо людей за кордон на конференції. 

Про запуск стартапу Preci

У 2022 році побудували в Білій Церкві компанію Precí для молодих науковців. Перший продукт компанії – гепатоцити печінки людини – став цінним препаратом для вивчення метаболізму для багатьох фармкомпаній світу. Він дає змогу проводити випробування ліків безпечно – поза організмом людини. Щорічні інвестиції в Precí складають до $1,5 млн. 

Запуск продукту приніс компанії у 2022 році $980 000 виторгу. Цього року вийдемо на $2,8 млн грн з EBITDA 55–60%. Фахівці Precí закінчують розробку ще двох революційних продуктів, зокрема мікрофлюїдики – 3D-профіля пухлин, фактично органоїда, який буде зібраний механічно. Також у роботі тест-системи по гепатоцитах і тест-системи ПЦР для солі. 

Я дуже вірю в ці розробки. Як кожен бізнесмен мріє потрапити у Forbes, так кожний біолог мріє потрапити у Nature або в Science. Сподіваюсь, що імена наших розробників стануть відомими на весь світ. До кінця жовтня відправимо в США першу партію наших розробок, до кінця року – в Європу. На 2025-й ставимо план на $5 млн виторгу, на 2026-й – $10 млн, на 2027-й – $15–20 млн.

Про енергонезалежність виробничих потужностей

Кожний із наших 10 плазмацентрів має системи інверторів і безперебійного живлення. Вони можуть працювати до восьми годин взагалі без енергоспоживання. На превеликий жаль, ми це відтестували в Харкові, Сумах, Конотопі, Шостці. Кожний із плазмацентрів обладнаний дизельгенераторами потужністію від 45 кВт до 100 кВт.

На заводі лабораторне обладнання і лабораторний корпус можуть шість годин працювати без електроживлення. 

Від сонячної енергії відмовились. Коли сонце є, вона працює, коли немає, вона не вирішує проблему. В газ не пішли, тому що він на порядок дорожчий, і якщо буде біда, його може на всіх не вистачити. Віддадуть населенню, а не промисловості.

Про вихід Horizon Capital із компанії

У 2019 році бізнес Biopharma складався з двох частин. 20 грудня 2019 року Horizon Capital продали усі 100% своєї частки німецькій компанії Stada. Наша сторона не отримала кошти, але ми змогли погасили кредит перед Райффайзенбанком в сумі $17 млн, які брали на будівництво заводу. Тоді Stada отримала завод у Білій Церкві, а ми отримали частку Horizon Capital у плазмовому бізнесі.

Тоді ж прийняли рішення зосередитись на розвитку нашого нового заводу з фракціонування плазми та мережі сучасних центрів збору крові.

Про мету бізнесу і плани

Мета будь-якого бізнесу – це прибуток. Без прибутку ми не можемо будувати нові заводи, розширювати експансію, створювати такі компанії, як Precí, чи будувати «Біологічну школу». Робимо зараз переклад підручника з біології Кемпбелла на 2000 сторінок, що нам коштує $300 000. Хочемо його роздавати українським школам.

Плануємо розвинути мережу плазмацентрів до 40, добудувати завод в Ужгороді та Араді, стати лідером у 15 країнах – на Балканах, у Туреччині, на Близькому Сході, в Південній Америці. Хочемо збудувати кілька лабораторних корпусів площею 5500 кв. м. 

Можливо, в майбутньому створимо коледж, де студенти зможуть вивчати біологію, хімію, фізику, математику. Без комбінації цих наук зробити прориви в сучасній біології неможливо. Біологія в школі носить описовий характер, як географія або історія. Вона вже пішла в минуле. Сучасна біологія – це формули. 

Це плани на $200 млн, тому нам потрібно зараз здоровʼя, божа допомога і прибуток. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд