Санкції обвалили рубль на 30%, котирування Газпрому — втричі . Чи вийде у Росії врятувати економіку (Ні) /Getty Images
Категорія
Картина дня
Дата

Санкції обвалили рубль на 30%, котирування Газпрому — втричі . Чи вийде у Росії врятувати економіку (Ні)

Getty Images

Економічна ізоляція Росії набирає обертів після санкцій ЕС, США, Великої Британії, Японії та інших союзників через вторгнення в Україну. Російські активи втрачають у ціні, рубль стрімко знецінюється

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Втрати Росії

Старт торгів на Лондонській біржі став обвальним для акцій російських компаній. Масштаби падіння: «Новатек» — 54%, «Роснефть» — 45,51%, X5 Group — 36,25%, «Сургутнафтогаз» — 19%, Evraz — 18%, «Полюс» — 17%, повідомляють в РБК. У Сбербанка і TKS Group котирування за день впали більше ніж на 70%. А якщо порівнювати з довоєннним станом, то Сбербанк на іноземних біржових майданчиках обвалився у сім разів, «Газпром» — майже втричі.

Російський ЦБ вирішив не відкривати торги на Московській біржі. 

Станом на 28 лютого російський рубль офіційно впав майже на 30% до долара через санкції. Зранку у понеділок він торгувався у коридорі 100–119 руб/$. Проте у касах банків ціна купівлі пробила 150-190 руб/$. 

«Росіяни масово кинулися скуповувати імпортні товари та знімати гроші у банкоматах», — коментує Ерік Найман, керівний партнер інвесткомпанії HUGʼS. 24–25 лютого російські банки видали величезну кількість кешу. У четвер — 111 млрд руб, а в пʼятницю — 1,39 трлн руб, відзначає у своєму телеграм-каналі керівний директор Газпромбанк Private Banking Єгор Сусін. Банк Росії тільки наприкінці минулого тижня продав валюти всього на ~ $1 млрд (8,8 млрд руб) для стабілізації курсу, ймовірно, основні продажі були з боку експортерів, пише Сусін. 

Як Росія намагається рятувати економіку від піке

Щоб зупинити подальшу паніку на валютному та біржовому ринку у звʼязку із запровадженням санкцій проти резервів, уряд Росії пішов на екстрене підвищення ключової ставки з 9,5% до рекордних 20%, тимчасово заборонив брокерам проводити операції з російськими цінними паперами, які тримають нерезиденти, та зобовʼязав експортерів продавати 80% валютного виторгу. 

Російський регулятор також заявив, що вивільнить 733 млрд руб ($8,78 млрд) із резервів місцевих банків для підвищення ліквідності. Російські банки можуть не збільшувати власні резерви упродовж року. 

Крім того, голова ЦБ РФ Ельвіра Набіулліна оголосила про припинення валютних інтервенцій з 28 лютого. З допомогою валютних інтервенцій ЦБ підтримував курс рубля. Через санкції близько 50% резервів ЦБ заблоковано. Блокування резервів ЦБ РФ означає, що він втратить доступ до більше $250 млрд із близько $640 млрд загальних резервів, оцінив Сусін. 

Більша частина резервів РФ номінована у фізичному золоті, що зберігається в Росії, та китайському юані. «У відповідь заблоковані цінні папери нерезидентів на порівнянні величини», — зазначає Сусін і підкреслює, що головна проблема тепер у тому, що ЦБ не зможе напряму продавати валюту.

«Призупинення виконання всіх доручень клієнтів – іноземних юридичних та фізичних осіб продавати російські цінні папери — це дуже жорсткий акт економічної агресії, — говорить Найман. — Причому він бʼє по звичайним мирним інвесторам». 

Основним джерелом підтримки для рубля зараз будуть кошти експортерів, які змушені продавати 80% свого виторгу у валюті. За оцінками аналітиків російської інвесткомпанії ВТБ Капітал, за сьогоднішніми цінами нафти, металів та іншої сировини у 2022 році експортний виторг за товарами становитиме близько $600 млрд, за послугами — $50 млрд. 

Чи вистачить цих коштів, щоб стабілізувати російський валютний ринок? Скоріше за все ні. 

Біпан Рай, старший макростратег CIBC Capital Markets, заявив CNBC у понеділок перед початком офшорних торгів, що очікує на «значне і різке падіння» російської валюти в майбутньому. Саме тому Найман очікує, що наступними кроками російської влади можуть бути:

  • заборона зняття іноземної валюти з банківських рахунків;
  • примусовий викуп іноземної валюти за курсом 80–85 руб/дол;
  • перехід у безготівкових розрахунках на державний фіксований курс, який буде в рази нижчим від ринкового;
  • заборона на виїзд за кордон;
  • зникнення імпортних товарів з полиць магазинів тощо.

Не виключено, що ЦБ РФ запровадить додаткові обмеження на рух капіталу – наприклад, заборону/обмеження на виплату дивідендів або дострокове погашення зовнішніх позик іноземним дочкам/материнським компаніям та інвесторам за фінансовими інструментами. 

Інфляційний шок однаково неминучий, вважає Станіслав Мурашов макроаналітик російського Райффайзенбанку. «Інфляція до кінця 2022-го буде двозначною, а ВВП Росії за підсумками 2022-го втратить 3–5% у реальному вираженні», — прогнозує Мурашов.

За свого боку економіст, радник глави держави з питань економіки Олег Устенко, прогнозує, що колосальна девальвація, неконтрольоване рефінансування з боку ЦБ РФ може призвести до галопуючої інфляції, на кшталт гіперінфляції 90-х. 

«Незабаром центробанк Росії припинить давати інформацію про стан своїх резервів, а потім повинен буде закрити валютний ринок назавжди, ну, або на дуже довго, — написав Устенко. — Він перейде у стан навіть не 90-х, а 80-х».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні