Президент США Джо Байден /Getty Images
Категорія
Картина дня
Дата

Німеччина хоче відмовитися від російських енергоресурсів, а ЄС готує «пекельні санкції». Як світ реагує на події в Україні

Президент США Джо Байден Фото Getty Images

Конгрес США заявив, що агресія Росії проти України не залишиться безкарною, а ЄС пообіцяв нові санкції. Як світ реагує на війну в Україні. Оновлюється

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

НАТО проведе екстренний саміт 30 країн альянсу у пʼятницю, 25 лютого. До нього, зокрема, приєднаються лідери Швеції, Фінляндії та Європейського Союзу. НАТО заявило, що приведе у стан підвищеної бойової готовності понад 100 бойових літаків та буде збільшувати присутність військ на східному фланзі.

Бельгія хоче, щоб Євросоюз зупинив видачу віз усім громадянам Росії, включаючи студентів, робітників та туристів, заявив у четвер, 24 лютого, міністр з питань міграції Семмі Махді. «Безрозсудний напад Росії змушує нас бути обережними з росіянами, які бажають приїхати до Бельгії», – сказав Махді.

Євросоюз обговорює запровадження санкцій особисто проти Путіна, пише Bloomberg. До цього закликав премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Особисті санкції проти Путіна раніше пропонували запровадити американські конгресмени. Кремль тоді заявив, що це спричинить повний розрив відносин між Росією та США.

Лідери Європейського Союзу введуть нові санкції проти Росії. У четвер, 24 лютого, вони зберуться на позачерговий саміт, щоб затвердити їх.

«Ціль Росії – не тільки Донбас, не тільки Україна. Росія атакує стабільність в Європі та весь світовий міжнародний порядок», – пояснила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Якими будуть санкції? За її словами, ЄС вдарить по стратегічних галузях російської економіки, заблокує доступ до технологій та ринків, які для Росії є ключовими, заморозить російські активи у ЄС та зупинить доступ російських банків до фінансових ринків.

Німеччина хоче відмовитися від російських енергоресурсів. Про це заявив глава Мінекономіки Німеччини Роберт Хабек у прямому ефірі телеканалу ARD. «Після військової операції Росії в Україні, Німеччина має купувати газ і вугілля в інших країнах», – сказав Хабек.

Велика Британія засуджує атаку Росії на Україну і буде реагувати на агресію. Про це написав у Twitter премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Він також пообіцяв оприлюднити додаткові санкції проти Росії, пише BBC.

НАТО проведе консультацію щодо війни в Україні. Польща, Литва, Латвія та Естонія вирішили обговорити оборонні плани НАТО через напад Росії на Україну. 

Премʼєр-міністр Естонії Кая Каллас назвала російське вторгнення «загрозою для світу та всіх країн НАТО», а Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію негайно припинити військові дії проти України та підтвердив тверду підтримку України всіма союзниками по Альянсу.

«Ми стоїмо поряд з народом України у цей жахливий час. НАТО зробить все можливе для захисту й оборони всіх союзників», – каже Столтенберг.

Австралія засуджує вторгнення Росії в Україну і обіцяє санкції. Премʼєр-міністр Великої Британії Скотт Моррісон оголосив про санкції проти ще 25 росіян, включаючи командувачів армією, найманців і міністрів. У середу, 23 лютого, Австралія наклала санкції на вісім російських чиновників, які працюють у секторі безпеки та нафтогазовому секторі.

Польща розгортає пункти прийому біженців на кордоні з Україною. Вісім пунктів створять найближчим часом у Люблінському та Підкарпатському воєводствах поблизу польсько-українського кордону, сказав заступник голови МВС Польщі Павло Шефернакер.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні