Категорія
Новини
Дата

Санкції зачепили роботу понад 86% компаній у РФ. Найбільша проблема російського бізнесу – спад попиту

Роботу понад 86% компаній у Росії зачепили запроваджені санкції. Про це пише «Інтерфакс» із посиланням на дані доповіді уповноваженого при президенті РФ із захисту прав підприємців Бориса Тітова.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «86,8% опитаних підприємців зачепила дія санкцій, 77,4%, за їхніми словами, до санкцій адаптувалися або сподіваються це зробити, а ось 11,7% цього зробити не зуміли й зупиняють бізнес – повністю або частково», – йдеться у доповіді.
  • За даними моніторингу, переважна більшість опитаних, 67,1%, зазнають результатів економічного спаду. З них 29,4% повідомили про зниження виторгу, зазначивши, що ситуація залишається під контролем. Ще 24,9% підприємців схарактеризували свій стан як серйозний спад, а 7,1% – як кризу. Ще 5,7% заявили, що закрили свій бізнес чи мають намір зробити це найближчим часом. 10,4% опитаних відповіли, що їхній бізнес, як і раніше, стабільний і продовжує зростати.
  • «Найбільша проблема – спад попиту (62,2% відповідей), далі йдуть дефіцит оборотних коштів та касові розриви, розрив ланцюжків поставок та складності доправлення імпорту», – зазначають опитані представники бізнесу.
  • Більш ніж половина респондентів вважають дії уряду недостатніми в умовах санкційного тиску, близько 35% характеризують їх як «спокійні та ефективні».
  • «Криза з нами, і вона розвивається. Моніторинг однозначно показує, що більша частина бізнесу сприймає поточну реакцію уряду на зміни як недостатню. Подолати проблеми можна лише шляхом кардинальних реформ, зміною самої моделі розвитку», – резюмував Тітов.
  • В опитуванні брали участь керівники та власники 6003 компаній із 85 регіонів РФ.

Контекст

Британія запровадила санкції проти Росії через вторгнення в Україну. Обмежено суми вкладів і депозитів для громадян РФ у банках Сполученого Королівства до £50 000 ($66 800). Введено заборону на залучення великими російськими компаніями фінансування на британському ринку, а також на імпорт до Росії технологій та обладнання для перероблення нафти.

Санкції США передбачають «обмеження на всі операції, надання фінансування та інші операції з новими борговими зобовʼязаннями з терміном погашення понад 14 днів і новими акціями», обмеження на імпорт високотехнологічної продукції, обмеження на запозичення на ринках США та Європи для найбільших російських державних компаній тощо.

Євросоюз ввів санкції, що стосуються фінансового, енергетичного, транспортного, технологічного секторів. Зокрема забороняється продаж, постачання, передача, експорт до Росії товарів і технологій, призначених для використання в авіації чи космічній індустрії, а також у нафтопереробній галузі. Аналогічні санкції запровадили також Канада, Японія, Швейцарія.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні