$10 млрд за дев'ять місяців. Трудові мігранти перераховують на батьківщину більше грошей, ніж бізнес заробляє на експорті чорних металів, зерна та IT-послуг /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

$10 млрд за дев'ять місяців. Трудові мігранти перераховують на батьківщину більше грошей, ніж бізнес заробляє на експорті чорних металів, зерна та IT-послуг

Shutterstock

Трудові мігранти перераховують мільярди доларів в Україну – це більше, ніж металурги та аграрії заробляють на експорті чорних металів та зернових культур

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Навіть коли глобальні ціни на зерно та метали бʼють рекорди, виробники цих продуктів все одно заробляють на експорті менше грошей, ніж українські трудові мігранти пересилають на батьківщину. Лише за девʼять місяців 2021 року заробітчани відправили $10 млрд, а за останні 12 місяців – $13,7 млрд, за даними Нацбанку. Для порівняння: експортний виторг виробників зернових культур за останні 12 місяців – $12,3 млрд, виробників чорних металів – $10,4 млрд, IT-послуг – $3,4 млрд.

Торік через пандемію трудова міграція сповільнилася, а нинішнього року за рахунок вакцинації та відкриття кордонів – знову пішла вгору, пише керівництво Національного банку в інфляційному звіті за жовтень. У чому причина? Україна не витримує конкуренції із зарплат, пише Нацбанк. Мінімальна зарплата в Україні – близько €200, а в Чехії – €597, Польщі – €619, Німеччині – €1585, свідчать дані Eurostat.

2021 року, за даними Інституту демографії та соціальних досліджень, кількість українців, які їдуть за кордон на заробітки, – до 3 млн. Роботодавці за кордоном зацікавлені у трудових мігрантах: вони готові давати бонуси, допомагати з документами та асиміляцією. В одній Польщі у 2020 році загальна кількість приїжджих, які працюють понад три місяці, зросла на 9% – до 48%.

$10 млрд за дев'ять місяців. Трудові мігранти перераховують на батьківщину більше грошей, ніж бізнес заробляє на експорті чорних металів, зерна та IT-послуг /Фото 1

Леонід Лукашенко

В Україні люди з вищою освітою не можуть знайти роботу і тому їдуть за кордон, каже Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування. «Левова частка українців працюють за кордоном у сфері звичайної фізичної праці», – каже він. За даними «OLX Робота», найбільш популярні спеціальності – виробництво, будівництво, логістика, сфера обслуговування, агросектор.

2020 року аграрії зібрали урожай – 84 млн т зернових і могли б і більше, але погана погода та пандемія завадили, сказав «АПК Інформ» Микола Горбачов, президент Української зернової асоціації. За його словами, у 2021 році експорт сільгосппродукції зможе за обсягами наздогнати та перегнати надходження від трудових мігрантів, зібравши близько 110 млн т зернових та олійних культур, та експортувати їх на $22 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні