Ціни на нафту йдуть вниз через побоювання нового спалаху коронавірусу. Що це означає для України /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Ціни на нафту йдуть вниз через побоювання нового спалаху коронавірусу. Що це означає для України

Shutterstock

Останні п’ять днів ціни на нафту знижуються через слабкий попит в Азії на тлі сплеску варіанту COVID-19 «Дельта», а також заяви Організації країн – експортерів нафти, що ринку не потрібно більше нафти, пише Reuters. Чого чекати у найближчому майбутньому та як це вплине на українців

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ціна на нафту марки Brent 17 серпня впала на $0,51, до $69 за барель, після зростання до $69,77 на початку торгів. Нафта американської марки West Intermediate (WTI) впала на $0,51, до $66,77 за барель. У понеділок, 16 серпня, нафта цих марок впала на 1,5% та 1,7% відповідно. «Сезон високого попиту на паливо влітку в Північній півкулі майже закінчується, а пандемія, що поширюється, затримує відновлення світового попиту на паливо», – каже гендиректор Emori Fund Management Inc. Тецу Эморі, прогнозуючи подальше падіння цін на ринку.

Ціни на нафту у світі почали різко падати ще в липні саме через побоювання нової хвилі пандемії, за словами Максима Білявського, директора з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України». «Також висока волатильність спостерігається і у серпні, але динаміка значно вища. Все через прискорення темпів захворюваності у Центральній та Східній Азії», – каже він. За минулу добу у світі виявили 529 012 нових випадків COVID-19. Динаміка захворювань зростає після спаду у червні, коли було близько 280 000 випадків.

«Нафтогаз» розрахував два сценарії можливої ціни на нафту у найближчі два тижні: за базовим прогнозом, якщо кількість хворих на COVID-19 не буде рости, ціна нафти марки Brent у вересні становитиме $70,3, а WTI – $67,7; за песимістичним прогнозом, ціна нафти складе $62,3. Утім, прогнозувати ціни на нафту складно через велику кількість факторів, каже Білявський. Про це говорить і директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн. «Це марна справа, – каже Куюн. – Ніхто не міг передбачити $15 у квітні минулого року. Так само як і вихід ринку за короткий термін на $70 у червні 2021-го».

Чи можливе значне зменшення ціни на нафту? Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський вважає, що збільшення загальної грошової маси у світі – у свою економку вклали трильйони доларів ЄС, США, Китай, а також гроші роздав МВФ, – не дасть упасти цінам на сировинні товари, заразом і нафту. «Не передбачаю радикальних змін. Окрім того, сумніваюся, що економіки зупиняться і буде повторення 2020 року, адже розвинені країни вже добре провакциновані», – каже Несходовський.

Як це вплине на Україну

Падіння цін на імпортні товари, зокрема енергоносії, для України вигідно, тому що це сприятиме позитивному товарообігу, впевнений Несходовський. Крім того, зниження цін на нафту для України відкриває можливості для автотранспортної системи, яка може зробити стратегічний запас і потім його перепродати, за словами Білявського. Компанії можуть також зменшити ціни на бензин та дізель, каже він.

З іншого боку, звʼязок між світовими цінами на нафту і вартістю нафтопродуктів на вітчизняних заправках відсутній, за словами Геннадія Рябцева, директора науково-технічного центру «Психея» та члена експертної ради Міненерго. «Загалом, тривале зростання біржових котирувань негативно відображається на економіках імпортозалежних держав, таких як Україна, – каже Рябцев. – А вплив тривалого зниження є неоднозначним. Нинішнє зменшення котирувань – невелике і не настільки тривале, аби робити висновки про перспективи зміни цін на пальне».

В Україні потрібно говорити не про те, яка буде ціна, а яку краще встановити, але на це питання немає однозначної відповіді, за словами Куюна. «Висока ціна на нафту вигідна для економіки України, адже це означає високі ціни на наші експортні позиції», – каже эксперт. У другому кварталі 2021 року у річному вимірі світові ціни на базові метали зросли на 68,3%, на залізну руду – у 2,1 раза, на добрива – на 64,8%, на пшеницю – на 30,9%. Це основні експортні товари країни. Як показує практика, для України вигідний баланс на рівні $50–60 за барель, каже Куюн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні