Категорія
Компанії
Дата

Гроші повертаються. Перекази від трудових мігрантів відновилися між двома хвилями локдаунів

Національний банк України у вересні 2020 року зафіксував рекордний обсяг приватних переказів з-за кордону – $1,098 млрд. Цей показник зростає п’ятий місяць поспіль після весняного спаду, коли через європейський локдаун вперше за останні роки він скоротився до $800 млн на місяць.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

За дев’ять місяців 2020-го до України надійшло майже $8,5 млрд, що лише на 3% менше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Але в розрізі окремих країн динаміка суттєво відрізняється. Найбільший негативний вплив карантинні обмеження спричинили на перекази з Польщі та Росії. І якщо західний сусід все одно залишається беззаперечним лідером за обсягами переказів, то Росія за цим показником за рік скотилася з другого на п’яте місце.

Інфографіка Леонід Лукашенко

Інфографіка Леонід Лукашенко

Надходження з розвинених країн у І півріччі навіть збільшилися: з Великої Британії – на 68%, Нідерландів – на 47%, Сполучених Штатів – на 18%.

Зростання переказів з цих країн зумовлене насамперед підвищенням заробітної плати, яка з них надходить. Передусім йдеться про оплату послуг IT-спеціалістів, адже експорт інформаційних послуг продовжує зростати, попри загальне зниження експорту послуг з України на 12%.

Проте криза не минула. Більшість країн-лідерів за переказами в Україну в листопаді оновили максимуми захворюваності на COVID-19, деякі з них повернули жорсткий карантин. Це може виявитися серйозним ударом по українських заробітчанах і по їхніх переказах на батьківщину. Падіння переказів з Польщі та Росії зумовлене як зменшенням кількості трудових мігрантів, так і зниженням зарплат тих, хто залишився. Зокрема, з Польщі в розпал весняного локдауну повернулися майже 160 000 українців – приблизно кожен восьмий. Утім, уже з початку осені в ZUS, польській Установі соціального страхування, реєструється рекордна кількість іноземців. Абсолютна більшість з них – українці.

Інфографіка Леонід Лукашенко

Інфографіка Леонід Лукашенко

Опубліковано в шостому номері журналу Forbes (грудень 2020)

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні