Сенат Канади ухвалив оновлену угоду про вільну торгівлю з Україною /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Сенат Канади ухвалив оновлену угоду про вільну торгівлю з Україною

Getty Images

Сенат парламенту Канади ухвалив у третьому читанні законопроєкт C-57, яким імплементується модернізована угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою (CUFTA). Про це повідомила посол України в Канаді Юлія Ковалів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Після ухвалення сенатом угода буде направлена до офісу Генерал-губернатора Канади для отримання Royal Assen («королівської згоди»), що має завершити процедуру ратифікації CUFTA в Канаді, пояснила Ковалів. 
  • Оновлена угода про вільну торгівлю включає нові окремі глави та положення про торгівлю послугами (в тому числі фінансовими), інвестиції, тимчасовий вʼїзд для бізнесменів, телекомунікації, цифрову торгівлю, працю та навколишнє середовище і інше.
  • Основними відмінностями нової угоди стане те, що на додаток до скасування тарифів Україна і Канада розширюють можливості для підприємств, які мають не тільки українську, а ще й іноземну складову в своїй продукції.
  • Ще одним важливим елементом угоди стане те, що вона буде дозволяти сторонам все, що не заборонено.
  • Ковалів зазначила, що ця угода стане важливим інструментом сприяння українським компаніям у виході на канадський ринок та участі канадських компаній у відбудові України.
  • Міністр торгівлі Канади Мері Енджі, коментуючи ратифікацію оновленої угоди зазначила, що вона «сприятиме відкритій, передбачуваній та інклюзивній торгівлі, підвищить прозорість, зменшить затрати для підприємців й підтримає економічне відновлення й довготерміновий успіх України». 
  • «Угода зміцнює наші торговельні відносини, заохочує інновації та сприяє економічному зростанню канадців й українців, створюючи хороші робочі місця й користь на місцях», – зауважила Енджі, яку цитує «Укрінформ».
  • Міністр наголосила, що «після перемоги у війні України, канадські бізнеси та експортери будуть готові до відбудови, оскільки модернізована угода про вільну торгівлю створить необхідні рамки».

Контекст

Угода про вільну торгівлю між Канадою та Україною набула чинності 1 серпня 2017 року. Вона дозволила скасувати імпортні мита на більшість товарних позицій.

На рівні урядів Україна та Канада оновили угоду у квітні 2023 року. А підписана вона була 22 вересня минулого року під час візиту президента Володимира Зеленського до Оттави.

У лютому 2024 року Палата Громад Парламенту Канади підтримала угоду більшістю голосів та направила її до Сенату для затвердження.

За даними посольства України в Канаді, за 2022 рік обсяг торгівлі товарами між Україною та Канадою зменшився на 35,3% – до $272,3 млн. Експорт українських товарів зменшився на 34% – до $105,7 млн, імпорт канадських товарів – на 36,1% та склав $166,6 млн. Негативне сальдо – $60,8 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні