Категорія
Новини
Дата

Україна та Канада оновили угоду про вільну торгівлю. Що зміниться

Україна та Канада оновили угоду про вільну торгівлю між двома країнами. В її рамках також укладена угода з цифрової торгівлі. Про це оголосили напередодні прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо, йдеться у повідомленні Міністерства економіки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Новий документ замінить існуючу угоду, яка діяла з 2017 року. За словами першого віцепрем’єра Юлії Свириденко, оновлений документ поєднує торгівлю товарами, послугами, здійснення інвестицій та економічну співпрацю між Україною та Канадою. 
  • За її словами, основними відмінностями нової угоди стане те, що на додаток до скасування тарифів Україна і Канада розширюють можливості для підприємств, які мають не тільки українську, а ще й іноземну складову в своїй продукції.
  • Ще одним важливим елементом угоди, за словами Свириденко, стане те, що нова угода буде дозволяти сторонам все, що не заборонено. 
  • Окремо були прописані гарантії для інвесторів, а також система захисту інвестицій, яка базується на найсучасніших правових інструментах.
  • Один із розділів включає в себе угоду про цифрову торгівлю, яка окреслює усі основоположні свободи в цій сфері. «Цифрова угода з Канадою гарантує свободу транскордонної передачі інформації, свободу вибору місця розташування обладнання, свободу вихідного коду, а також відкритий доступ до інтернету», – пояснила Свириденко.
  • Крім того, нова угода регулює фінансові послуги, тимчасовий вʼїзд для ділових осіб, телекомунікації, торгівлю та гендер, торгівлю і малі та середні підприємства, а також питання торгівлі та корінних народів. 
  • За словами Свириденко, нова угода також включатиме оновлені глави про правила та процедури походження, конкурентну політику, монополії та державні підприємства, державні закупівлі, навколишнє середовище, працю, розробку та адміністрування заходів та прозорість, протидію корупції та відповідальну бізнес-поведінку.

Контекст

Угода про вільну торгівлю між Канадою та Україною набула чинності 1 серпня 2017 року. Вона дозволила скасувати імпортні мита на більшість товарних позицій.

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль цього тижня перебував із робочим візитом у Канаді. Там він зустрівся з прем’єром Канади Джастіном Трюдо та віцепрем’єр-міністром – міністром фінансів Канади Христею Фріланд. 

Крім угоди про вільну торгівлю, Канада оголосила про новий пакет військової допомоги та нові санкції. Зокрема, Україна отримає 21 000 штурмових гвинтівок, 38 кулеметів, понад 2,4 млн патронів.

Нові обмеження Канада запровадила проти російських юридичних і фізичних осіб. Під санкції, зокрема, потрапила компанія «Волга-Днепр», літак Ан-124 якої був заблокований у Канаді. «Наступний крок – конфіскація «Руслана» та інших активів і передача їх на користь України», – повідомив Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні