Категорія
Новини
Дата

Сервіс генетичного тестування 23andMe вийшов на біржу за допомогою SPAC-компанії Річарда Бренсона. Ексдружина співзасновника Google стала мільярдеркою

Компанія з генетичного тестування 23andMe стала публічною в результаті злиття зі спеціалізованою компанією VG Acquisition Corp., яку заснував британський мільярдер Річард Бренсон. Енн Воджицькі, яка є ексдружиною співзасновника Google Сергія Бріна, стала мільярдеркою, пише Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Компанія вийшла на біржу в четвер, залучивши близько $600 млн. Її оцінили в $3,5 млрд, пише CNBC.
  • Акції 23andMe торгуються на Nasdaq під тікером «ME».
  • Енн Воджицькі є співзасновницею і гендиректоркою 23andMe. Вона володіє 99,4 млн акцій обʼєднаної компанії. Її частка оцінюється приблизно у $1,3 млрд.

Цікавий факт

Минулого року Forbes включив Воджицькі до щорічного рейтингу найбагатших жінок США, які самостійно заробили статки. Тоді вони становили приблизно $500 млн. Вона займала 49-й рядок списку. Нині Воджицькі є першою жінкою, яка стала мільярдеркою внаслідок злиття зі SPAC-компанією, а також другою американкою, яка стала мільярдеркою цього року в результаті IPO або злиття зі SPAC-компанією. Першою в лютому стала засновниця сервісу знайомств Bumble Вітні Вульф Херд: після IPO її частка в сервісі оцінювалася у $1,6 млрд.

Довідка

Воджицькі стала співзасновницею 23andMe у 2006 році. Одним з перших інвесторів компанії став її колишній чоловік – співзасновник Google Сергій Брін. 23andMe пропонує домашні набори для генетичних тестів, за допомогою яких можна дізнатися про походження й попередити потенційні ризики для здоровʼя. Клієнтам потрібно лише відправити зразок своєї слини поштою. За словами Воджицькі, за допомогою тесту вдалося діагностувати непереносимість лактози в її сина. Сама Воджицькі завдяки тесту дізналася, що її матір страждала від раку грудей. Тому і в Енн вищий ризик захворювання. Через кілька років після початку роботи компанії Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) наказало припинити використання тестів, тому що не було доведено їхню точність. Компанії довелося зняти тести з продажу. Зрештою, у 2017 році FDA схвалив тести 23andMe для визначення 10 видів захворювань.

Важливі цифри

В останні роки доходи компанії різко впали. За період із березня по грудень 2020 року компанія отримала збиток майже у $117 млн при доході в $155 млн. З березня 2019 року по березень 2020-го дохід упав на 30% за рік, до $305 млн, в порівнянні з $441 млн у попередньому році. У січні 2020-го 23andMe звільнила 100 співробітників – 14% усього персоналу.

Контекст

Деякі лікарі скептично ставляться до надійності тестів. Однак це не завадило компанії продати понад 10 млн наборів для генетичного тестування. Довгостроковий успіх 23andMe, швидше за все, буде залежати від того, чи зможе компанія успішно перейти від генетичного тестування до розробки ліків, зазначає Forbes. Наразі 23andMe підписала угоди зі створення ліків із фармацевтичним гігантом GSK та іспанською компанією Almirall.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні