Категорія
Новини
Дата

Сервіс таксі Didi планує провести IPO. Це може стати найбільшим розміщенням акцій китайськими компаніями в США з 2014 року

Китайський сервіс таксі Didi Chuxing Technology Co Ltd планує провести в США первинне публічне розміщення акцій як мінімум на $100 млрд. При такій оцінці розміщення DiDi може стати найбільшим IPO китайської компанії в США після виходу на біржу Alibaba в 2014 році, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Організаторами первинного розміщення Didi виступлять Goldman Sachs і Morgan Stanley.
  • Компанія планує в цьому місяці конфіденційно подати заявку на розміщення акцій у Нью-Йорку.
  • Didi збирається провести лістинг вже в липні.
  • При оцінці в $100 млрд Didi може розмістити 10% своїх акцій і залучити $10 млрд, зазначає Reuters. Наразі серед інвесторів компанії — SoftBank, Alibaba і Tencent.
  • Компанію було оцінено в $56 млрд під час збору коштів у 2017 році, а через рік її оцінка склала $60 млрд.

Контекст

Didi обрала Нью-Йорську біржу, незважаючи на посилення напруженості між Китаєм і США. Це свідчить про те, що американський капітал залишається великою принадою для китайських компаній.

За даними Refinitiv, торік китайські компанії залучили $12 млрд у лістингах США, що більш ніж утричі перевищує суму збору коштів 2019 року.

Спочатку Didi розглядала для свого IPO Гонконг. Однак зрештою компанія відмовилася від цього плану й обрала Нью-Йорк. Частково такий вибір вона зробила через побоювання, що заявка на IPO в Гонконзі може викликати більш пильну увагу з боку китайських регулюючих органів до бізнесу. Зокрема, використання неліцензованих транспортних засобів та водіїв, які працюють неповний робочий день, зазначає Reuters. DiDi вибрала Нью-Йорк також через більш передбачувану швидкість лістингу, наявність компаній-аналогів, таких як Uber і Lyft, і більший капітал.

Didi готується до запуску в Україні в 2021 році, пише AIN.UA. Наразі невідомо, чи буде DiDi заходити тільки з таксі, чи підключить й інші сервіси, на зразок прокату велосипедів.

Довідка

Didi була заснована колишнім співробітником Alibaba Ченгом Веєм у 2012 році. 2016 року Uber продав компанії DiDi китайський підрозділ Uber China. Це дало змогу DiDi зайняти лідируючі позиції серед агрегаторів таксі в країні. Крім онлайн-замовлення таксі, DiDi надає послуги з оренди автомобілів і велосипедів, а також доставки їжі. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні