Категорія
Новини
Дата

Собор УПЦ засудив позицію патріарха Кирила щодо війни в Україні й оголосив про «незалежність»

Собор Української Православної Церкви (МП) оголосив про «повну самостійність і незалежність», а також виразив незгоду з позицією патріарха московського і всієї Русі Кирила щодо війни в Україні. Постанова Синоду від 27 квітня опублікована на сайті УПЦ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Виражаємо незгоду з позицією патріарха московського і всієї Русі Кирила щодо війни в Україні», йдеться у повідомленні.
  • Собор засудив війну і висловлює співчуття усім, хто постраждав у війні та звернувся до влади України та влади РФ «з проханням продовжувати переговорний процес та пошук сильного і розумного слова, яке б змогло зупинити кровопролиття».
  • Собор ухвалив доповнення і зміни до Статуту про управління УПЦ, «що свідчать про повну самостійність і незалежність».
  • Які зміни прийнято, поки не оголошено, проте про відʼєднання УПЦ від РПЦ не йдеться, пише Українська правда.

Контекст

В березні Кирило благословив російських військових на війну проти України після літургії на свято Торжества православʼя у Москві. Він подарував ікону командувачу Росгвардії Віктору Золотову. Водночас предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій звертався до Кирила з проханням попросити Путіна припинити війну. Багато священиків УПЦ МП через дії РФ та Кирила припинили поминати його як свого патріарха під час служби. Це вважається найсильнішим знаком непокори у православному світі.

Раніше УПЦ звинуватила владу часів Петра Порошенка та Православну Церкву України в тому, що їхні дії призвели до військового вторгнення РФ в Україну.

УПЦ МП мала в Україні близько 12 000 парафій, а автокефальна Православна Церква України — близько 7000. За результатами соцопитування, більшість українців (51%) виступають за те, щоб держава заборонила діяльність УПЦ МП. Місцева влада у різних містах України вже почала забороняти діяльність УПЦ МП. Від початку війни понад 400 релігійних громад перейшли від УПЦ МП до ПЦУ.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявляв, що законопроєкт про заборону УПЦ МП в Україні не розглядатиметься під час війни через загрозу розколу в суспільстві.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні