Категорія
Новини
Дата

Ситуація з пальним покращуватиметься. В Україну надходить достатньо бензину й дизеля – Офіс президента

В Україну надходить достатньо бензину й дизеля, тож дедалі більше АЗС відкриватимуться й реалізовуватимуть пальне. Також буде створено стратегічний запас пального, повідомив на брифінгу заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У мирний час Україна щомісяця споживала близько 1 млн т дизеля, бензину та скрапленого газу. Проте порти, залізнична інфраструктура та рухомий склад у Східній Європі наразі не здатні логістично впоратися з таким обсягом нафтопродуктів, зазначив Шурма.
  • Україна збільшила обсяги імпорту в понад пʼять разів порівняно з тим, що було півтора місяця тому. Вони фактично відповідають темпам щоденного споживання бензину та дизеля на заправках, наголосив заступник голови ОП.
  • В країні буде створено додатковий стратегічний запас пального, який неможливо розбомбити та знищити. За словами Шурми, це забезпечить наявність нафтопродуктів на місяці вперед.

Контекст

Дефіцит пального в Україні утворився через зупинку імпорту з Білорусі та РФ і удари ворога по паливній інфраструктурі. Зокрема, знищено Кременчуцький нафтопереробний завод, який був основним виробником пального в країні.

Минулого тижня Україна та Польща домовилися про скасування дозволів для всіх перевізників, які здійснюють міжнародні перевезення пального. Для бездозвільного в’їзду на територію Польщі перевізникам пального необхідно пройти реєстрацію, заповнивши форму не пізніше, ніж за добу до перетину кордону.

У мирний час Україна потребувала в червні 600 000 т бензину та дизельного пального. Зараз споживання скоротилося десь на третину, каже директор спеціальних проєктів НТЦ «Псіхєя» Геннадій Рябцев. Тому потреба становить близько 400 000 т. Польща погодилася забезпечити надходження понад 200 000 т продукції щомісячно, зазначив експерт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні