Категорія
Новини
Дата

«Скіфське золото» після майже 10 років судів повернулося до України (фото)

До України після майже 10 років судів повернулися артефакти з чотирьох музеїв Криму, які були представлені на виставці «Крим: золото й таємниці Чорного моря» в Амстердамі. Музей Алларда Пірсона передав «Скіфське золото» до Національного музею історії України, йдеться у пресрелізі музею. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Наразі фахівці обстежують стан цих речей. Ідеться про 565 предметів, зокрема, античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким 2000 років.
  • За остаточним рішенням, винесеним Верховним судом Нідерландів, Україна мала виплатити Музею Алларда Пірсона €111 689 з нарахуванням відсотків за весь час збереження колекцій кримських музеїв.
  • Згідно з указом Мінкульту, колекції кримських музеїв мають бути передані на зберігання у Національний музей історії України.
«Скіфське золото» після майже 10 років судів повернулося до України (фото) /Фото 1
«Скіфське золото» після майже 10 років судів повернулося до України (фото) /Фото 2
«Скіфське золото» після майже 10 років судів повернулося до України (фото) /Фото 3
«Скіфське золото» після майже 10 років судів повернулося до України (фото) /Фото 4
«Скіфське золото» після майже 10 років судів повернулося до України (фото) /Фото 5
«Скіфське золото» після майже 10 років судів повернулося до України (фото) /Фото 6
«Скіфське золото» після майже 10 років судів повернулося до України (фото) /Фото 7
«Скіфське золото» після майже 10 років судів повернулося до України (фото) /Фото 8
Попередній слайд
Наступний слайд
  • Вантажівка з 2,7 т культурних цінностей, відомих під назвою «Скіфське золото» вʼїхала на територію Києво-Печерської Лаври, повідомила пресслужба Держмитслужби. 
  • У тимчасово створеній зоні митного контролю в Скарбниці Національного музею України під контролем інспектора Київської митниці відбувається вивантаження скарбів «Скіфське золото».

Контекст

З лютого по серпень 2014 року в Музеї Алларда Пірсона тривала виставка «Крим: золото й таємниці Чорного моря» (De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee). На ній демонструвалися предмети з колекцій Національного музею історії України та чотирьох музеїв Криму. 

В лютому 2014 року РФ почала окупацію Криму. Предмети з колекції Національного музею історії України повернулися до Києва після завершення виставки. Водночас повертати цінності з кримських музеїв на територію, не підконтрольну українській владі, стало неможливим. Проте музеї Криму, які де-факто контролює влада РФ, наполягали саме на цьому. У Нідерландах розпочався судовий процес.

У грудні 2016 року суд в Амстердамі постановив передати кримські скарби державі Україна відповідно до Ззакону про спадщину. Апеляційний суд Амстердама також вирішив задовольнити позов про передачу кримських артефактів державі Україна, але вже на підставі Закону «Про музеї» та наказу Мінкульту від березня 2014 року. 

Музеї Криму подали касаційну скаргу до Верховного суду Нідерландів з проханням скасувати рішення Апеляційного суду. 9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів відхилив касаційну скаргу кримських музеїв, а апеляційне рішення залишив без змін. Тому артефакти передали державі Україна, а не музеям Криму, які перебувають в окупації. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні