Категорія
Новини
Дата

ЄС хоче замінити 70% імпорту російського газу вже цього року. Єврокомісія оприлюднила план

Європейська комісія оприлюднила план REPowerEU, який має зменшити залежність від російського газу до 2030 року. Він передбачає замінити понад 70% імпорту російського газу вже цього року за рахунок збільшення закупівель скрапленого газу, екологічно чистої енергії та зберігання газу, пише Reuters. Документ обговорять у четвер, повідомила Єврокомісія.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Єврокомісія хоче скоротити імпорт російського газу на 112 млрд кубів вже цього року, пише Reuters.
  • План REPowerEU базуватиметься на диверсифікації джерел постачання газу і заходів із зменшення викопного палива.
  • Крім скрапленого газу та неросійських імпортерів, ЄС хоче збільшити видобуток біометану та енергії з гідрогену.
  • Щоб зменшити частку викопного палива, ЄС хоче збільшити електрифікацію, частку енергії з відновлювальних джерел та «усунення криз в інфраструктурі».
  • Єврокомісія зобовʼяже країни ЄС заповнювати газові сховища щонайменше на 90% до 1 жовтня кожного року.
  • REPowerEU разом із іншими заходами по зменшенню викопного палива дозволять виключити щонайменше 155 млрд куб м викопного газу. Такий обʼєм Росія імпортувала до ЄС у 2021. Дві третини цього обʼєму ЄС може зменшити за рік, пише Єврокомісія.

Ключова цитата

«Ми маємо стати незалежними від російської нафти, вугілля та газу. Ми просто не можемо покладатися на постачальника, який прямо загрожує нам», — заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Контекст

Євросоюз планував зменшити споживання природного газу до 30% до 2030 року. До цього часу ЄС мав би споживати не більше 100 млрд куб м газу.

ЄС імпортує 90% спожитого природного газу. 45% від цього імпорту надходить з Росії. РФ також імпортує до ЄС 25% нафти та 45% вугілля із загального імпорту. Після агресії Росії проти України, Євросоюз хоче припинити залежність від РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні