Категорія
Новини
Дата

Слабкий долар, напруженість навколо Тайваню, України та Іраку, протистояння США та Китаю. Що прогнозує інвестор-мільярдер Рей Даліо

Геополітична напруженість у світі наростатиме – у 2023–2024 роках ситуація погіршиться, прогнозує засновник найбільшого в світі хедж-фонду Bridgewater Associates Рей Даліо. Статус долара як резервної валюти може постраждати, а головним бенефіціаром проблем для США може стати Китай. Свій прогноз мільярдер озвучив в інтерв'ю Fortune India.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рей Даліо відзначив зростаючу геополітичну напругу у світі, особливо навколо Тайваню, України та Іраку. При цьому основну загрозу несуть громадянські конфлікти, заявив 72-річний гуру інвестицій.
  • Крім економічних передумов для конфліктів усередині країн, Даліо відзначає антагонізм, що посилюється в суспільстві, коли кожна зі сторін не готова до компромісів. Він звинувачує в цьому політиків і центробанки великих країн, що несуть відповідальність за високу інфляцію та розрив у доходах, а також ЗМІ та соцмережі, що спотворюють факти та підривають довіру до медіа.
  • Статус долара як резервної валюти може постраждати. Через високий рівень боргів гроші знеціняться, а інвестиції перестануть бути прибутковими. Це позначиться і на японській єні та євро, а єдина валюта, здатна виграти в слабкого долара, – китайський юань. За словами Даліо, юань може стати «цифровим золотом», казав він в інтерв'ю Gzeromedia.
  • Головним бенефіціаром економічних та політичних проблем Америки може стати Китай. Якщо Китай продовжить розвиватися нинішніми темпами, через 5–10 років він може стати могутнішим за США, вважає Даліо.
  • 2022-й стане роком серйозних політичних трансформацій для США та Китаю. Геополітичні конфлікти, якщо вони стануться, найімовірніше відбудуться через рік чи два, після того як нові лідери закріплять свої позиції. 2023 рік, ймовірно, стане важчим, а 2024-й – набагато важчим у фінансовому та економічному сенсі, зазначає Даліо.

Контекст

Висока інфляція, нові штами коронавірусу та проблеми Китаю – основні ризики для світової економіки у 2022 році, прогнозують аналітики. Світова економіка зросте на 5,1% замість 4,7%, прогнозує Bloomberg на наступний рік. Аналітики Economist Intelligence Unit бачать загрозу, що існуючі вакцини захищають не від усіх штамів вірусу.

Розвинені країни зустрінуть 2022-й з інфляцією близько 4,7%, пише Morgan Stanley. Економіки стабілізуються різними темпами, тому інфляція варіюватиметься від країни до країни. За даними Morgan Stanley, 2022-го вона досягне піку і до кінця року знизиться на 2 процентні пункти. У UBS очікують, що до кінця наступного року річне зростання інфляції у США знизиться з 6,5% до 1,8%; у Європі – з 4,1% до 1,2%; у Китаї – зросте з 1,5 до 2,3%.

На світову економіку може вплинути конфлікт між Китаєм та Тайванем. Але Китай побоїться реакції з боку США і не розв'язуватиме війну, кажуть аналітики.

Світова економіка продовжить страждати від кризи з постачанням напівпровідників з Тайваню, яка вже вдарила по авторинку та виробникам електроніки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні