Що буде зі світом, економікою та цінами в 2022 році? Найавторитетніші прогнози від Morgan Stanley, Economist, Bloomberg та UBS в одному тексті /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Що буде зі світом, економікою та цінами в 2022 році? Найавторитетніші прогнози від Morgan Stanley, Economist, Bloomberg та UBS в одному тексті

Getty Images

Нові штами коронавірусу, висока інфляція та проблеми Китаю – це основні ризики для світової економіки в 2022 році. Але є й інші. Forbes зібрав прогнози авторитетних аналітиків – із Morgan Stanley, Bloomberg, Economist та UBS – і ось що вони прогнозують

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Два сценарії впливу пандемії

Позитивний сценарій. Якщо штам Омікрон виявиться заразнішим за Дельту, але буде менш смертоносним, це хороша новина для бізнесу, пише Bloomberg. Люди витрачатимуть більше грошей на послуги, ходитимуть у тренажерні зали та ресторани. Світова економіка зросте на 5,1% замість 4,7%, які Bloomberg прогнозують зараз на наступний рік.

Негативний сценарій. Аналітики Economist Intelligence Unit бачать загрозу, що існуючі вакцини захищають не від усіх штамів вірусу. Люди заражаються, хворіють без симптомів і, замість самоізоляції, в громадських місцях заражають інших. «Виробники можуть опинитися в безкінечному процесі оновлення вакцин, і вірус стане ще стійкішим до них», – кажуть аналітики. Якщо з'явиться нова небезпечна версія вірусу – зростання економік сповільниться, пише Bloomberg. З новим штамом попит на товари впаде, а роботи поменшає.

Інфляція сповільниться (але це неточно)

Розвинені країни зустрінуть 2022-й з інфляцією близько 4,7%, пише Morgan Stanley. Економіки стабілізуються різними темпами, тому він варіюватиме від країни до країни. За даними Morgan Stanley, 2022-го інфляція досягне піку і до кінця року знизиться на 2 процентні пункти.

У UBS очікують, що до кінця наступного року річне зростання інфляції у США знизиться з 6,5% до 1,8%; у Європі – з 4,1% до 1,2%; у Китаї – зросте з 1,5% до 2,3%.

Збої в ланцюжках постачання – основний чинник інфляції 2021 року. Наступного року постачання мають частково налаштуватися, пишуть Morgan Stanley. Логістика США, наприклад, уже починає відновлюватися та уповільнює зростання цін на сировину.

Інфляція залишиться високою, якщо ціни на енергоресурси, включаючи газ, не підуть униз. Холодна зима, напруженість між Росією та Україною, екологічне регулювання та підвищення податків на СО2 можуть вплинути на ціну енергоресурсів. 14 грудня 1000 кубометрів газу коштували близько 1350 доларів.

Їжа стане дорожчою

Подальша зміна клімату призведе до посух, пише Economist. Минулого року від посухи та пожеж постраждали Канада, США, Греція, Туреччина та Іспанія. Разом із нестачею води на півдні Європи та Африки та південному заході США це може призвести до зростання світових цін на сировинні товари. Може подорожчати, наприклад, пшениця, кукурудза та рис. Аналітики Bloomberg вважають, що в деяких країнах можуть розпочатися протести. Останній подібний стрибок цін на продукти спричинив хвилю протестів в арабському світі в 2011 році («Арабська весна»). Хвилювання можуть розпочатися в Судані, Лівані та Алжирі.

Згортання програм підтримки боротьби з COVID

Уряди витрачали гроші, підтримуючи робітників та підприємства під час пандемії. У 2022 році, за оцінкою UBS, уряди згорнуть підтримку приблизно на 2,5% світового ВВП – це майже вп'ятеро більше, ніж заходи жорсткої економії, які уповільнили відновлення після кризи 2008 року.

Багато країн, що розвиваються, взяли кредити на підтримку економік під час пандемії, пише Economist. Нормалізація процентних ставок призведе до збільшення витрат на обслуговування боргів та стримає розвиток економік боржників. Сильніше за інших можуть постраждати Аргентина та Туреччина, де велика заборгованість в іноземній валюті може призвести до валютної кризи.

Політика Федеральної резервної системи США вплине на світ

Ринки побоюються жорсткої політики ФРС. Якщо в 2022-му регулятор тричі підвищить ставку та заявить про готовність дійти до 2,5% – США зустрінуть 2023 рік рецесією. Дії ФРС можуть також створити проблеми економікам країн, що розвиваються. Як? Високі ставки ФРС підвищують курс долара і провокують відтік капіталу, а іноді й валютні кризи в країнах з економікою, що розвивається. У зоні ризику в 2022 році Аргентина, Туреччина, ПАР, Бразилія та Єгипет, пише Bloomberg.

Проблеми Китаю

Проблеми на ринку нерухомості, локдауни через COVID та дефіцит енергетичних ресурсів уже призвели до зниження темпів економічного зростання Китаю. І якщо енергокриза ослабне в 2022 році, то дві інші проблеми залишаться, кажуть аналітики Economist Intelligence Unit.

Влада Китаю, за словами аналітиків, має інструменти, щоб вирішити проблему дефолту Evergrande і запобігти фінансовій кризі. Але в Китаї багато рієлторів із такими ж проблемами, і в країні може статися низка дефолтів.

У поєднанні з політикою «нульової толерантності» до коронавірусу зростання економіки країни ризикує сповільнитися до 3% проти базового прогнозу 5,7%, пише Bloomberg. Від цього можуть постраждати й інші економіки. Наприклад, експортери сировинних товарів можуть залишитися без покупців.

Вибори в Європі

У Франції та Італії у 2022 році відбудуться президентські вибори. Якщо в цих ключових економіках переможуть євроскептики, це викличе коливання на ринках облігацій, пише Bloomberg.

Тайвань – геополітика та напівпровідники

На світову економіку може вплинути конфлікт між Китаєм та Тайванем. Війна наддержав є найгіршим сценарієм на 2022 рік, пише Economist Intelligence. Але, за словами аналітиків, Китай побоїться реакції з боку США і не розв'язуватиме війну.

Світова економіка продовжить страждати від кризи з постачанням напівпровідників із Тайваню, яка вже вдарила по авторинку та виробникам електроніки, пише Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні