Категорія
Новини
Дата

SpaceX запустила Falcon 9 дев'ятий раз. Це рекорд використання багаторазового ступеня

1 хв читання

Компанія SpaceX Ілона Маска запустила на орбіту нову партію супутників для глобальної супутникової системи високошвидкісного доступу в інтернет Starlink. Запуск встановив рекорд для першого ступеня ракети-носія Falcon 9, яка здійснила дев'ятий політ, пише Business Insider.

Ключові факти

  • Falcon 9 стартувала в неділю з майданчика в Космічному центрі Кеннеді NASA у Флориді.
  • Приблизно через дев'ять хвилин потому перший ступінь багаторазової ракети повернувся, приземлившись на безпілотний корабель SpaceX посеред Атлантичного океану.
  • Під час запуску SpaceX доставила на орбіту 60 супутників Starlink.
  • Це третій запуск 60 супутників за останні 10 днів.
  • Загалом, це вже 22-й вивід на орбіту групи інтернет-супутників починаючи з травня минулого року в рамках проєкту Starlink, зазначає Space.

Контекст 

SpaceX встановив свій попередній рекорд повторного використання ракети-носія в січні цього року в рамках іншого запуску Starlink. Компанія не тільки хоче показати, що вона може повторно запускати прискорювачі, але також і те, що ремонт їхніх установок відбувається швидко, зазначає ArsTechnica.

Виконання 10 польотів дасть можливість досягти однієї з основних цілей, поставлених перед першим ступенем Falcon 9. Зокрема, здійснити політ 10 разів, перш ніж буде потрібно серйозне техобслуговування. Хоча компанія SpaceX не розголошує, як часто проводять обслуговування Falcon 9 між запусками або як часто міняють двигун, ступінь ракети виявився надійним.

Наразі орбітальне угруповання SpaceX уже складається з понад 1000 космічних апаратів системи Starlink. Упродовж наступних кількох десятиліть Маск сподівається відправити в космос 42 000 супутників, щоб забезпечити високошвидкісний інтернет у всіх куточках світу – від тропічних лісів до Антарктиди.

Відкрите тестування інтернету Starlink розпочалося 27 жовтня 2020 року в США й Канаді. Ціна обслуговування склала $99 на місяць, а також комплект Starlink у $499 плюс $50 доставка. До комплекту входять маршрутизатор Wi-Fi, термінал, а також тарілка для підключення до супутників.

З 10 лютого SpaceX почала приймати передзамовлення від потенційних клієнтів на супутниковий інтернет Starlink у трьох країнах – Великій Британії, США та Канаді. Депозит за передзамовлення становить $99, а інтернет планується запустити в другій половині цього року. За даними в системі бронювання послуг Starlink, в Україні супутниковий інтернет має з'явитися в 2022 році.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні