Категорія
Новини
Дата

Справа на 18 млрд грн. Правоохоронці повідомили про підозри ще трьом очільникам «облгазів Фірташа», арештовано активи на 7 млрд грн

Правоохоронці повідомили про підозри очільникам «Волиньгазу», «Криворіжгазу» та «Чернігівгазу» у справі про привласнення 18 млрд грн так званими «облгазами Фірташа», йдеться в повідомленнях СБУ та БЕБ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Слідство стверджує, що ці особи причетні до розкрадання газу з ГТС України. У повідомленні зазначається, що згадані компанії фактично контролюються менеджментом ТОВ «Регіональна газова компанія», яке загалом управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України.
  • За даними БЕБ, підтверджена сума збитків, яка завдана в результаті діяльності голови правління АТ «Криворіжгаз», складає понад 202 млн грн, голови правління АТ «Волиньгаз» – понад 130 млн грн та голови правління АТ «Чернігівгаз» – майже 220 млн грн.
  • Для відшкодування завданих державі збитків БЕБ наклало арешт на рухоме та нерухоме майно осіб, яким повідомлено про підозру, на загальну суму 246 млн грн та корпоративні права підсанкційного бізнесмена на загальну суму понад 7,4 млрд грн.
  • За матеріалами СБУ посадовцям повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).
  • «Загалом оголошено про підозру вже одинадцятьом керівникам окремих облгазів і чотирьом функціонерам фінансово-промислової групи Фірташа», – зазначили в пресслужбі СБУ.

Контекст 

15 травня співробітники СБУ спільно з БЕБ повідомили про підозру мультимільйонеру Дмитру Фірташу, двом керівникам «Регіональної газової компанії» (РГК), керівнику компанії «Йе Енергія» і п’ятьом очільникам облгазів. У рамках кримінальної справи правоохоронці провели обшуки в офісах компаній та домівках підозрюваних. 

За матеріалами слідства, підозрювані нібито організували схему безоплатного відбору газу з державної газотранспортної системи, чим завдали державі збитків більш як на 18 млрд грн протягом 2016–2022 років.   

П’ятьом із восьми фігурантів, зокрема Фірташу, підозру повідомлено заочно, оскільки вони перебувають за кордоном. 

З матеріалів СБУ випливає, що облгази Фірташа купували газ у його ж компанії «Йе Енергія», але отримували лише 30% проплаченого газу. «Надалі фігуранти виводили гроші у тінь через мережу підконтрольних комерційних структур», – ідеться у повідомленні СБУ. 

Щоб покрити утворений дефіцит газу, облгази відбирали його безплатно з газотранспортної системи, що перебуває у власності держави. До 2020-го ГТС управляла «Нафтогаз України» через дочірню компанію «Укртрансгаз», а з 1 січня 2020-го – «Оператор ГТС України».   

Облгази збирали тариф за розподіл із населення, з якого 40–50% мали б витратити на закупівлю газу на власні виробничо-технологічні витрати, але вони цього не робили, а просто відбирали з ГТС і не розраховувалися, розповідав Сергій Макогон, керівник «Оператора ГТС» у 2019–2022 роках.

Group DF відкидає обвинувачення в махінаціях із державним природним газом, висунуті СБУ і БЕБ проти бізнесів і топменеджерів групи, а також її акціонера Дмитра Фірташа.

Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні