Категорія
Новини
Дата

США хочуть переконати Кіпр відмовитися від перевезення російської нафти в треті країни – Bloomberg

США наполягають на тому, щоб Кіпр заборонив суднам під своїм прапором перевозити російську нафту до третіх країн, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Кіпру, який є одним із найбільших гравців на ринку морських перевезень нафти, не подобається така ідея.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Питання заборони перевезення російської нафти в треті країни обговорювали міністри фінансів Кіпру та США Константінос Петрідес та Джанет Йеллен. 
  • Петрідес висловив стурбованість щодо такого кроку, зазначає агентство. Зокрема він наголосив, що багато інших країн не запровадили санкції проти РФ. 
  • Міністри також обговорювали граничні ціни на російську нафту. Вони «говорили про встановлення ліміту ціни на російську нафту, щоб позбавити Кремль доходів для фінансування війни в Україні, одночасно помʼякшивши побічні ефекти світової економіки», – йдеться у заяві Мінфіну США.

Контекст

США, Велика Британія та Канада запровадили ембарго на російську нафту, ЄС затвердив поступову відмову від енергоносіїв з РФ. 

Раніше країни G7 обговорювали можливість встановлення граничних цін на російську нафту. Такі заходи вже нібито підтримав премʼєр-міністр Італії Маріо Драгі, писав Bloomberg. Він обговорював це питання з президентом США Джо Байденом під час візиту до Вашингтона у травні. Драгі також заявляв про створення «картелю» покупців газу. Водночас деякі країни G7 побоюються, що обмеження цін на російську нафту може призвести до заходів у відповідь з боку Москви. Інші держави припускають, що РФ може знайти нових покупців на свою нафту, якщо цей механізм підтримає недостатня кількість країн. 

Росія збільшила експорт сирої нафти і продуктів її переробки з портів у Чорному та Азовському морях у травні порівняно з квітнем на 27% – до 13,4 млн т, які перевезли 199 танкерів. За даними проєкту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень «Кривавий експорт», збільшення обсягів морського експорту сформувалося переважно за рахунок збільшення експорту сирої нафти: воно становило 2,4 млн т – зростання на 28,3%. Ще 0,6 млн т додав експорт нафтопродуктів – зростання на 24,8%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні