Cупер’яхта Amadea /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США планують конфіскувати яхту російського мільярдера Керімова вартістю $330 млн. Виручені кошти можуть передати Україні

Cупер’яхта Amadea Фото Getty Images

Влада США ініціює конфіскацію супер’яхти Amadea, яка належить російському мільярдеру Сулейману Керімову. Про це пише «Радіо Свобода» з посиланням на документи, подані до федерального суду в Нью-Йорку.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Приводом для конфіскації прокурори називають порушення санкцій Керімовим, запроваджених проти нього Мінфіном США у квітні 2018 року.
  • Російський мільярдер порушив санкції, використовуючи американську банківську систему для переказу коштів на ремонт та утримання яхти, купленої 2021 року компанією Errigan Marine, власником якої є Євген Кохман. 
  • Прокуратура стверджує, що Кохман є підставною особою, фактичний власник супер’яхти – Керімов.
  • У поданих до суду документах є численні свідчення, що Керімов та члени його сім’ї робили вказівки щодо ремонту судна, змін інтер’єру, виділяли кошти на його облаштування та утримання.
  • Напередодні адвокати російського мільярдера Едуарда Худайнатова подали позов до федерального суду в Каліфорнії, стверджуючи, що Худайнатов є власником Amadea, і вимагаючи повернення власності. 
  • Якщо федеральний суд дасть санкцію на конфіскацію Amadea, кошти з її продажу на аукціоні планують передати Україні.
США планують конфіскувати яхту російського мільярдера Керімова вартістю $330 млн. Виручені кошти можуть передати Україні /Фото 1

Яхта Amadea. Фото: Getty Images

Контекст

Проти Керімова США запровадили санкції у 2014-му та 2018 роках. Ці санкції закрили йому доступ до американської фінансової системи.

106-метрову супер’яхту Amadea вартістю $330 млн заарештували в 2022 році на Фіджі на запит американської прокуратури і передали США. Зараз вона пришвартована у Сан-Дієго в Каліфорнії.

Раніше Худайнатов звертався з позовом до Верховного суду Фіджі – намагався запобігти передачі супер’яхти американській владі. Його позов відхилили.

Більшу частину статків, які оцінюються у понад $10,7 млрд, Керімову принесла частка у російській золотодобувній компанії «Полюс». Сама ж компанія «Полюс» потрапила під американські санкції у травні 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні