Категорія
Новини
Дата

США планують заблокувати російські виплати за держборгом. Це підвищує ймовірність дефолту

Очільниця міністерства фінансів США Джанет Єллен підтвердила, що відомство навряд продовжуватиме дію ліцензії, яка дотепер дозволяла РФ уникати дефолту. Про це пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Країна має борг у $40 млрд за міжнародними облігаціями, і востаннє їй вдалося провести виплати за лічені години до закінчення пільгового (грейс) періоду.
  • Наступна дата виплат за євробондами очікується наприкінці травня, але 25 травня закінчується термін дії ліцензії США, яка дозволяє РФ здійснювати виплати американським власникам облігацій.
  • За словами Єллен, «остаточного рішення з цього приводу ще не було, але я думаю, що малоймовірно, що дію [ліцензії] буде продовжено».
  • Вона додала: «Якщо Росія не може знайти спосіб здійснити ці виплати, і вони технічно не виплачують свої борги, я не думаю, що це дійсно представляє значні зміни в ситуації в Росії. Вони вже відрізані від глобальних ринків капіталу».
  • Раніше Bloomberg з посиланням на посадовців мінфіну писав, що дозвіл Росії погасити свій борг ще більше спустошить її скарбницю і переспрямує ресурси, які можуть витратити на озброєння та війну проти України. Але адміністрація Байдена вирішила не продовжувати термін дії, щоб зберегти фінансовий тиск на Кремль.

Контекст

Це знаменує вже третій імовірний дефолт РФ від розв’язання повномасштабної війни проти України, але дотепер країні вдавалося провести необхідні виплати. Наразі західні санкції забороняють операції з міністерством фінансів, центральним банком або Фондом національного багатства Росії. 

У травні Росія вже встигла уникнути дефолту, який міг настати 4 травня. Інвестори почали отримувати російські доларові платежі за двома облігаціями з терміном погашення у 2022 і 2042 роках.

Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що національний дефолт у Росії – це лише питання часу.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні