Категорія
Новини
Дата

США розглядають можливість введення санкцій проти «Росатому» – Bloomberg

Адміністрація США проводить консультації з експертами про санкції проти держкорпорації «Росатом». Про це повідомив Bloomberg із посиланням на власні джерела.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Bloomberg зазначає, що, з одного боку, ціна на уран внаслідок прийняття таких санкцій підвищиться, а з іншого – санкції матимуть позитивний вплив на американські урановидобувні компанії, зокрема Energy Fuels Inc. і Ur-Energy Inc.
  • Саме американські виробники урану закликали останнім часом адміністрацію Байдена заборонити імпорт урану з Росії, тоді як ядернопромислові компанії протестували проти введення санкцій. «Ми не можемо дозволити собі відмовитися від російського урану та послуг збагачення, – сказав Кріс Гадомскі, аналітик ядерної промисловості Bloomberg. – Російський уран дешевший за інші світові джерела».
  • Якщо санкції введуть, американським операторам доведеться купувати послуги зі збагачення урану з інших країн – у Франції, Японії та Китаю, – цитує Bloomberg Марію Корснік, головного виконавчого директора Інституту ядерної енергії.
  • Водночас експерти зауважують, що час є, оскільки експлуатуючі АЕС компанії купують паливо на роки та підтримують значні запаси.

Контекст:

«Росатом» з його дочірніми компаніями забезпечують близько 35% світового збагачення урану та постачають ядерне паливо в низку країн у Східній Європі. У 2020 році з Росії було імпортовано 16,5% уранової сировини, і 23% збагаченого урану, необхідного для виробництва свіжого ядерного палива для АЕС США. В останні санкції США, якими адміністрація Байдена заборонила імпорт російської нафти, вугілля та інших енергоносіїв, уран включено не було.

США почали реалізовувати програму зниження залежності від поставок російського урану ще у 2020 році.

Україна має найбільше у Європі оцінюваних запасів урану (1,8% від світових покладів). Проте, на впровадження нових технологій з його видобування в українських урядів історично не вистачало коштів. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні