США та Вʼєтнам оголосили про мільярдні угоди у сфері напівпровідників та штучного інтелекту /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

США та Вʼєтнам оголосили про мільярдні угоди у сфері напівпровідників та штучного інтелекту

Getty Images

США і Вʼєтнам домовилися про співпрацю на мільярди доларів на чолі із такими компаніями, як Boeing, Microsoft і Nvidia, пише Financial Times. Колишні ворогуючі країни покращили свої звʼязки у відповідь на зростаючий вплив Китаю.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Президент США Джо Байден привітав зміцнення співпраці в таких галузях, як хмарні обчислення, напівпровідники та штучний інтелект, перебуваючи в Ханої у дводенній поїздці. «Ми поглиблюємо нашу співпрацю в галузі критично важливих і нових технологій, особливо в галузі побудови стійкішого ланцюжка постачання напівпровідників», – заявив Байден.
  • Керівники компаній Google, Intel, Amkor, Marvell, GlobalFoundries та Boeing у понеділок взяли участь у Вʼєтнамсько-американському саміті з інновацій та інвестицій. Там також були керівники вʼєтнамських компаній, включаючи VinFast, виробника електромобілів.
  • Очікується, що угоди, оприлюднені в понеділок, 11 вересня, започаткують хвилю інвестиційних угод між Вʼєтнамом і США після того, як лідери країн погодили в неділю «всеосяжне стратегічне партнерство».
  • Серед угод, оголошених у понеділок, — угода на суму $7,8 млрд для Vietnam Airlines на купівлю 50 літаків 737 Max у виробника літаків Boeing, проєкти штучного інтелекту в країні за участю Nvidia та Microsoft, а також будівництво центрів розробки напівпровідників каліфорнійськими групами Syn та Marvell.
  • Угода також включає нове американо-вʼєтнамське партнерство з виробництва чипів для «підтримки стійких ланцюжків поставок напівпровідників для промисловості, споживачів і працівників США». Завод Amkor вартістю $1,6 млрд неподалік Ханоя, який збиратиме, упаковуватиме і тестуватиме чипи, має розпочати роботу в жовтні, йдеться в заяві Білого дому.
  • В рамках іншої великої угоди вʼєтнамська компанія AMI AC Renewables та американська промислова група Honeywell запустять пілотний проєкт розробки першої у Вʼєтнамі акумуляторної системи зберігання енергії в провінції Кханьхоа.
  • Нью-Йоркська компанія Nobu Hospitality, відома своїм однойменним японським рестораном, також вперше вийде на ринок Вʼєтнаму у партнерстві з Viet Capital Real Estate.

Контекст

Вʼєтнам довгий час утримувався від покращення відносин зі США, своїм колишнім противником під час війни. Ці зміни поглибили двосторонні звʼязки Вашингтона з Ханоєм, який раніше активно співпрацював за Китаєм, Росією, Індією та Південною Кореєю.

Обидві сторони заявили, що крім значних наслідків для безпеки (США вважають країни Азії, що розвиваються, критично важливими для протидії міці Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні), поліпшення звʼязків відкриває значні економічні можливості.

Оскільки Вʼєтнам, який торік був найшвидшою економікою Азії, перейшов від централізованого економічного контролю до більш відкритої моделі, США стали його найбільшим експортним ринком.

Провідні технологічні групи, включаючи Apple, Google та Dell, вже розширили свою присутність у країні останніми роками, прагнучи диверсифікувати ланцюжки поставок за межі Китаю на тлі погіршення відносин між Пекіном та Вашингтоном.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні