Джо Байден, президент США /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Війна за чипи. Як США та союзники намагаються приборкати світову експансію китайських технологій. Лаконічний гайд від Bloomberg

Джо Байден, президент США Фото Getty Images

США і союзники не хочуть, щоб до Китаю потрапляли важливі технології, особливо мікросхеми останнього покоління та машини, які потрібні для їх виробництва. Тому й вводять низку заборон. Чому США ініціювали цю кампанію проти Пекіну? Як на неї реагують технологічні компанії? Bloomberg максимально чітко відповідає на ці питання. Forbes стисло переказує матеріал.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Навіщо США забороняти Китаю купувати напівпровідникові технології

Минулого року президент Джо Байден повідомив про новий етап відносин між США і Китаєм через ризики економічного чи навіть військового протистояння між країнами. Тому для Штатів важливо забезпечити максимальну технологічну перевагу.

У 2022 році департамент торгівлі США вже наклав заборону на експорт до Піднебесної без ліцензії чипів для штучного інтелекту та обладнання, яке потрібне для їхнього виробництва. Цього року Штати можуть розширити список обмежень, і ліцензію на продаж своїх чипів до Китаю потрібно буде отримувати й Nvidia.

Що роблять союзники

США не могли розраховувати на ефективність власних обмежень, якщо Китай зміг би купувати потрібні йому чипи в іншій країні. Тому Штати зробили все можливе, щоб заручитися підтримкою союзників у цій кампанії проти КНР.

Найбільшою перемогою, ймовірно, можна вважати те, що Вашингтону вдалося перетягнути на свій бік Нідерланди та Японію, бо саме там (+США) базуються ключові компанії, що виробляють найпросунутіше обладнання для виготовлення найновіших чипів. Йдеться про американську Applied Materials, нідерландську ASML та японську Tokyo Electron.

Нещодавно Японія встановила контроль над 23 видами напівпровідникових технологій, які японські компанії можуть продавати в такі країни, як Китай. У Японії, може, і немає компаній розміру Taiwan Semiconductor Manufacturing, але країна серед лідерів у деяких етапах процесу виробництва чипів, наприклад, очищення плат і розробка.

Що про це думають технологічні компанії

Очевидно, що компаніям не хочеться втрачати такий великий ринок, як Китай, і питання нібито не лише у прибутках.

Минулого місяця у Вашингтоні Пет Ґелсінґер з Intel, Дженсен Хуанг із Nvidia і Крістіано Амон із Qualcomm попередили, що така заборона може мати зворотний ефект і, навпаки, завадити Штатам лідирувати в індустрії. Обмеження лише підштовхують Китай вкладати більше в розвиток власних напівпровідникових технологій. Та й наразі, за словами керівників компаній, не видно, що заборони й обмеження уповільнили розвиток штучного інтелекту в Китаї.

Чому чипи такі важливі

Напівпровідники потрібні для обробки й розуміння величезних потоків даних, які ми, людство, акумулювали. Без мікросхем останнього покоління не можлива віртуальна реальність, чатботи на штучному інтелекті, типу ChatGPT, і швидке передавання даних. Є простіші напівпровідники, наприклад чипи памʼяті, які зберігають дані. Логічні чипи керують програмами і є мозком девайсу – вони складніші й дорожчі.

Деякі аналітики вважають, що вже цього десятиліття індустрія напівпровідників виросте вдвічі. На американські компанії припадає більш ніж половина загальних витрат на дослідження й розробку мікросхем.

Представники влади США стверджують, що їх непокоїть можливість використання Китаєм найновіших чипів для розробки зброї та внутрішніх систем нагляду за громадянами й цензури.

Де сьогодні роблять мікросхеми

На Тайвань і Південну Корею припадає близько три чверті потужностей для виробництва найновіших мікросхем. Занепокоєння викликає саме Тайвань, адже Китай вважає острів своїм. Саме тому Штати, Європа і Японія витрачають мільярди доларів на будівництво власних заводів для виробництва чипів. Однак США, наприклад, уже зіштовхнулися з перешкодою: через брак кваліфікованих робітників TSMC відклала запуск нового заводу в Аризоні до 2025-го.

Фактор успіху Тайваню

Уряд острова ще у 1970-х вирішив зробити ставку на технології. TSMC стала одноосібним лідером та експертом у виробництві чипів «чужого дизайну» на замовлення завдяки клієнтам-гігантам на зразок Apple. У 2022-му TSMC перевершила Intel за статтею виторгу.

Потрібні будуть чималі гроші, щоб замінити Тайвань у ланцюжку постачання. Але Штати їх, ймовірно, не пошкодують, бо не хочуть, щоб американські розробки чипів потрапили до рук Китаю, якщо той вирішить захопити острів військовим шляхом.

Чи допоможе кампанія адміністрації Джо Байдена?

Наразі важко сказати однозначно. Відомо те, що Пекін вкладає в напівпровідникову індустрію більше, ніж будь-яка інша країна в історії. А китайські компанії намагаються створювати не лише власні розробки чипів, а й обладнання для виробництва мікросхем, ПЗ для розробки й графічної обробки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні