Категорія
Новини
Дата

США виділили новий пакет військової допомоги Україні на $375 млн

1 хв читання

Міністерство оборони США оголосило про додаткову підтримку України у сфері безпеки на $375 млн, повідомляє пресслужба. Пакет включає зброю класу «повітря-земля», боєприпаси для ракетних систем та артилерії, бронетехніку.

Це вже 66-й транш обладнання, наданого адміністрацією президента Джо Байдена із запасів Міністерства оборони для України із серпня 2021 року.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Новий пакет військової допомоги передбачає боєприпаси класу «повітря-земля» і боєприпаси для артилерійських ракетних систем (HIMARS).
  • До пакета увійшли артилерійські боєприпаси калібру 155-мм та 105-мм, ракети з трубчастим пуском, оптичним стеженням та провідним наведенням (TOW), протитанкові комплекси «Джавелін» та АТ-4.
  • США також надали Україні броньовані машини безпеки M1117, автомобілі із захистом від мін (MRAP), легкі тактичні автомобілі, патрульні катери, запчастини і допоміжне обладнання.
  • У пакеті містяться системи броньованих мостів, стрілецька зброя і підривне обладнання.

Контекст

США у 2022–2023 роках надали Україні $22,9 млрд прямого фінансування бюджету, у 2024 році – $3,9 млрд, тоді як ЄС відповідно $27,49 млрд і $13 млрд, свідчать дані Мінфіну України. Водночас фінансування США було переважно грантовим, тоді як ЄС – кредитним, хоча й за пільговими умовами.

Від початку повномасштабного вторгнення США надали Україні допомогу на €75 млрд, з яких на військову допомогу припадає майже €52 млрд, на фінансову – €21 млрд, за даними Інституту світової економіки (Кіль, Німеччина).

Від початку повномасштабного російського вторгнення ЄС надав Україні допомогу в розмірі майже €108 млрд, заявила в серпні президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Щодо військової підтримки, то у адміністрації Байдена залишилися невитраченими близько $6 млрд за програмою PDA, яка передбачає швидке передання зброї із запасів Пентагону. Ці гроші можуть «згоріти» із закінченням фінансового року у США наприкінці вересня.

Міноборони США заявляє, що працює з Конгресом, аби перенести решту фінансування на наступний фінансовий рік США, який починається 1 жовтня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд