Категорія
Новини
Дата

Формула миру, атаки РФ на енергооб’єкти і недопущення заморожування конфлікту. Головне з виступу Зеленського на Генасамблеї ООН

2 хв читання

Росія зруйнувала всі українські теплові електростанції та більшу частину гідроенергетичних потужностей, заявив президент України Володимир Зеленський на Генеральній Асамблеї ООН. Також РФ прагне залишити мільйони українців без опалення вже цієї зими.

Український президент перебуває з офіційним візитом у США.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Зеленський нагадав, що Запорізька атомна електростанція окупована російськими військами і, на жаль, залишається ризик ядерного інциденту. «Це може стати головним джерелом радіаційної небезпеки в Європі, можливо, і в світі», – пояснив він.
  • Український президент подякував членам Генеральної Асамблеї за ухвалену раніше резолюцію про безпеку ядерних обʼєктів в Україні. Він додав, що, за даними розвідки, РФ планує атаки на ядерні обʼєкти та інфраструктуру України. 
  • За словами Зеленського, оскільки Росія «не може отримати значну перевагу на полі бою, Путін шукає інші способи зламати український дух». І одним із методів є удари по енергетичній інфраструктурі. «На сьогодні Росія знищила всю нашу теплорозподільчу і теплогенераційну інфраструктуру, потенційно мільйони українців можуть залишитися без тепла взимку. І саме цього прагне Путін», – заявив Зеленський.
  • Президент нагадав, що у 2022 році він запропонував Формулу миру, яку згодом підтримали майже 100 країн. «Не може бути справедливий мир без України. Росія, яка перевищує у 20 разів Україну, все ще хоче більше землі. Насправді це просто безумство. І це безумство полягає в бажанні Росії знищити свого сусіда», – заявив він, додавши, що РФ користується підтримкою КНДР та Ірану.
  • «На жаль, в ООН на таких зустрічах неможливо розвʼязати проблему війни. Дуже багато залежить від сили вето, яке існує в Раді Безпеки. Але Формула миру може припинити війну. І саме цю можливість ми пропонуємо», – сказав Зеленський.
  • Він додав, що дехто пропонує замороження конфлікту, але на це Путін відповість лише «більшими стражданнями і катастрофами».
  • «Ми повинні відновити ядерну безпеку, повернути всіх полонених, і ті цивільні особи, які були депортовані, мають повернутися в Україну. Україна має отримати гарантії нашого суверенітету і територій. Російські окупаційні війська мають вийти з наших територій, і саме це встановить мир», – наголосив Зеленський.
  • Необхідно також притягнути до відповідальності винних у воєнних злочинах. «Україна не прийме те, що колоніальна практика може продовжуватися сьогодні», – сказав президент.

Контекст

13 вересня Зеленський заявив, що цього місяця у нього запланована зустріч із президентом США Джо Байденом і він презентує йому План перемоги. «Систему взаємопов’язаних рішень, завдяки яким Україна отримає достатню силу – достатню, щоб поставити цю війну на курс до миру», – заявив він.

За даними The Times, План перемоги, зокрема, передбачає продовження операції ЗСУ в Курській області. У план входять гарантії безпеки для України від країн Заходу, «аналогічні пакту про взаємну оборону під час вступу в НАТО», міжнародна фінансова допомога для відновлення економіки, отримання сучасних озброєнь від Заходу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд